Jesu li pištolji na vodu loši za djecu? Evo što kažu stručnjaci

Foto: 123RF

SLUŽBENO je počelo ljeto, a to djeci znači samo jedno - zabava od jutra do mraka. Ako i sami imate djecu vjerojatno su vas već počela moliti da im napunite bazen s vodom, ali i da im kupite barem jedan pištolj na vodu. No, jesu li takvi pištolji štetni za djecu? Trebate li im dopustiti da se igraju igračkama koje izgledaju poput smrtonosnog oružja?

Amerika se često navodi kao primjer čestih oružanih sukoba sa smrtnim posljedicama. Štoviše, prema istraživanju "EveryTown for Gun Safety", tamo svake godine gotovo tri tisuće djece i tinejdžera izgubi život u takvim okršajima. Zato ne čudi što se nameće pitanje jesu li i igračke koje nalikuju oružju štetne za dječji razvoj? Kako bi odgovorili na to pitanje, Romper je razgovarao s dječjim psiholozima, psihoterapeutima, savjetnicima i drugim stručnjacima, a evo što oni kažu...

Dok neki roditelji sve to vide kao normalan dio igre i zdrav oblik igranja uloga, drugi vide agresivnost i stvaranje negativnih vizija te ideja s mogućim posljedicama u stvarnom životu. Pa tko je u pravu?

Istina je da su istraživanja o ovoj temi ograničena i često neuvjerljiva, a među brojnim stručnjacima s kojima je Romper razgovarao, mišljenja su se razlikovala. 

"Postoje istraživanja koja pokazuju da igranje s igračkama pištoljima povećavaju vjerojatnost agresivnog ponašanja i igranja kod djece. Međutim, nema podataka koji povezuju igranje s igračkama pištoljima u djetinjstvu s budućim korištenjem pravog oružja ili nanošenjem ozljeda pištoljem nekome u odrasloj osobi", objasnila je Kristin Hoffman, ravnateljica "Trauma Psychology" programa u dječjoj bolnici Johns Hopkins.

Iako ona ne predlaže potpunu zabranu pištolja za vodu svoj djeci, upozorila je da bi u pojedinim slučajevima bilo poželjno smanjiti kontakt djece s ovakvim igračkama.

"Među djecom koja imaju višu razinu agresivnosti, destruktivnosti ili aktivne igre u odnosu na drugu djecu njihove dobi, korištenje ovakvih igrački može povećati šanse za daljnju agresiju, potencijalne sigurnosne probleme i nasilno igranje", smatra Hoffman. 

Također, istaknula je važnost i prošlosti same djece pa tako smatra da bi kod djece koja su svjedočila korištenju pravog oružja mogao postojati strah čak i od igračaka.

Iako se stavovi stručnjaka razlikuju, svi naglašavaju važnost postavljanja pravila igre, poput onog da ne smiju glumiti da ubijaju nekoga.

"Što god roditelji odlučili trebaju jasno djetetu dati do znanja kako bi se igračka trebala koristiti i ne bi se trebalo pretpostaviti da dijete zna bolje od njih", smatra Molly Ansari, docentica na "Bradley University's Online Masters of Counseling Program".

Osim toga, ona sugerira da bi roditelji trebali pripaziti i na riječi koje koriste.

"Riječi igračka i pištolj ne bi se trebali koristiti zajedno. Dijete treba poticati da koristi svoju maštu kad se igra, a i na tržištu ima mnogo sličnih proizvoda koji ne sadrže riječ pištolj", zaključila je.

Iako se čini da nema ispravnog ili pogrešnog odgovora na pitanje treba li ili ne dopustiti djeci da se igraju s vodenim pištoljima, svi stručnjaci koji su razgovarali s portalom Romper ukazali su na presudnu važnost razlikovanja igračaka od vatrenog oružja, a o ovoj temi iskreno je progovorila i jedna majka sina koji je opsjednut svojim puškama i pištoljima.

Pročitajte više