Kako objasniti da nekome može smetati ovako snažna i emotivna fotografija?

Foto: Facebook

PRIJE NEKI dan na internetu se pojavila jedna vrlo emotivna fotografija tate kako sjedi ispod tuša sa svojim bolesnim djetetom koje je zaražen salmonelom, ima visoku temperaturu i otac samo želi spustiti je mlakom vodom i pritom umiriti svoje dijete. 
 
Fotografija je unatoč vrlo emotivnom trenutku, daleko od golotinje, golih sisa i guza, a opet, jutro nakon što ju je supruga Heather Whitten postavila na svoj Facebook profil - fotografija je maknuta. 
 
Pa opet postavljena, pa opet maknuta. I tako tri puta. 
 
Heather Whitten je inače fotografkinja koja posebno u ovoj fotografiji ne vidi baš ništa sporno. Na koncu, sve što se vidi je tatina bradavica, ista ona kakvima će društvene mreže i cijeli internet uskoro biti preplavljen fotografijama s ljetovanja, ali ova fotografija nekome očito jako smeta. 
 
I ne samo to - svaki fotograf, posebno kada fotografira svoje bližnje, dokumentira i prikazuje jedan trenutak - a ovaj je baš onakav trenutak koji budi snažnu emociju. I zato je ova fotografija prije svega snažna i emotivna, a tek bi je se nakon toga mogla gledati kao eventualna slika  golotinje.


 
"Fotografija je inače nastala 2014. godine u noći kada je njihov maleni Fox trebao završiti u bolnici zbog salmonele za koju niti ne znaju gdje ju je maleni pokupio. Imao je jako visoku temperaturu i njegov se otac Thomas nije libio uzeti ga u naručje i tako strpljivo sjediti pod tušem. I ja sam bila tamo s njima i toliko me okupirao taj trenutak da sam otišla po foto aparat i snimila tu fotografiju nabijenu emocijama. Moj muž u tom je trenutku bio prepun strpljenja, ljubavi i brige. Inače sam ja uvijek bila ta koju je Fox trebao i tražio, no u tom trenutku kada ga je bolest preplavila, tražio je i trebao svog tatu. I zato je to za mene toliko snažan trenutak kojeg sam zbog cijele te priče, a ne zbog golotinje, odlučila podijeli s javnosti. 

>>>Facebook opet cenzurira rađanja, ali slika se i dalje širi internetom. Pogledajte zašto<<<
 
Jedan dio javnosti odmah je shvatio poantu, no drugi su me napali samo zato što nisu uopće mogli pojmiti važnost tog trenutka. Da, možda nisam trebala objavljivati tu dirljivu fotografiju, možda netko u njoj vidi samo golog muškarca u čijem krilu sjedi dijete, ali dajte se uozbiljite, zar stvarno postoji netko tko će ovaj trenutak opisati seksualnim iskorištavanjem? Zar zaista nemamo pravo ispričati ovakve dirljive priče bez da nas netko napada? Zar smo doista toliko nisko pali da se bojimo podijeliti svoje emocije sa svijetom samo zato što postoje oni koji i dalje slijepo ne razumiju snagu ovakvog trenutka?", napisala je u postu pod fotografijom Heather Whitten. 
 

Pročitajte više