Kako s djecom razgovarati o smrti?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

SMRT je dio života. Neka će se djeca s takvim situacijama suočiti rano u životu. Ponekad su one dramatične i mijenjaju život, ali u većini slučajeva djeca se suočavaju sa smrću kroz manje traumatične primjere, kao što je smrt kućnog ljubimca.

Kako kao roditelj možete pomoći djetetu u takvim situacijama? Brojni stručnjaci savjetuju kako se nositi s gubicima koji su posljedica smrti.

Budite iskreni

Očekivano je da roditelji žele zaštititi djecu od bolnih stvari. Kad dođe do smrti, prirodno je da ih želimo zaštititi. Međutim, djeca uče o takvim stvarima slušajući razgovore odraslih, drugu djecu ili gledajući televiziju. 

Djeca mogu osjetiti naše emocije i mogu znati kad ne govorimo istinu. Kad se to dogodi, kad imaju osjećaj da im se laže, prepušteni su izmisliti svoju istinu i pitaju se zašto njihovi roditelji nisu iskreni.

Joy Johnson u svojoj knjizi Keys to Helping Children Deal with Death and Grief piše: "Najbolji način zaštite djeteta je da se ne pretvarate da se smrt nije dogodila, da tuga nije stvarna. Najbolji način da zaštitite dijete je da mu date ključeve za suočavanje s tugom, prođete kroz nju s njim, iskreno odgovarate na pitanja i dopustite mu da bude dio ovog vitalnog obiteljskog događaja."

Podijelite svoje osjećaje

Djeca će modelirati ponašanje koje vide od odraslih oko sebe. Djeca traže od roditelja naznake tugovanja - od toga kako razgovarate o smrti do toga koje emocije su prihvatljive. 

Ponekad roditelji žele sakriti tugu od svoje djece, misleći da će ih tuga uznemiriti. Ipak, važno je da dijete zna da je prihvatljivo plakati, ljutiti se, drugim riječima - tugovati. Također, dajte do znanja svom djetetu da su svi osjećaji u redu. Nisu ni dobri ni loši; osjećaji su samo osjećaji, uključujući tugu, sreću, ljutnju, strah, krivnju, olakšanje, strah, zbunjenost itd.

Koristite prave riječi

Koristite jezik primjeren dobi kada razgovarate s djetetom o smrti. Korištenje riječi kao što su "on/a samo spava", pa čak i "on/a je preminuo/la", može biti zbunjujuće za malo dijete. Posebno "ona samo spava" može uzrokovati da dijete ima noćne more.

Kada malo dijete pita što znači mrtav, razgovarajte s njim o tome da tijelo više ne radi. Na primjer, kada netko umre, srce stane, disanje prestaje, više ne jedu niti idu na WC. Prestaju i razmišljanje i osjećaji. Ne boli biti mrtav.

Odgovorite na pitanja

Publikacija 35 Ways to Help a Grieving Child bavi se činjenicom da djeca uče postavljajući pitanja. Kad postavljaju pitanja o smrti, to je obično znak da ih zanima nešto što ne razumiju. 

"Kao odrasla osoba, jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za dijete je da mu date do znanja da je u redu postavljati pitanja. Čak i ako ne znate odgovor, u redu je odgovoriti 'ne znam'",  piše Dougy Center, izdavač spomenute publikacije. 

Djetetovo razumijevanje smrti ovisi o njegovoj razvojnoj razini. Mala djeca, stara do šest ili sedam godina, nisu u stanju shvatiti smrt. Stoga nije neobično ako nakon nekog vremena spomenu da će preminuli član obitelji doći na proslavu njihovog rođendana. Najbolje je ustrajati na tome da se ta osoba ne može vratiti i pojasniti djetetu da vam nedostaje koliko i njemu. Budite strpljivi.

Shvatite razvojnu fazu vašeg djeteta

Dr. Alan D. Wolfelt, autor knjige Healing the Bereaved Child, govori o činjenici da djeca tuguju u fazama - ili povremeno. Na primjer, nije čudno ako dijete ima izljev bijesa ili plača zbog smrti bliske osobe, a onda se za nekoliko minuta igra ili smije kao da se ništa nije dogodilo.

Razgovarajte i sjetite se osobe koja je umrla

Navođenja imena osobe koja je umrla jedan je od načina da djeci date priliku da podijele svoje osjećaje o pokojniku. Tako ih podsjećate da nije tabu pričati o preminulima. Dijeljenje osjećaja ima sličan učinak. 

Također, tako pomažete djetetu da shvati da, iako je neka osoba umrla, ona nastavlja živjeti u našim uspomenama, o kojima možete razgovarati i podijeliti ih jedni s drugima. 

Održavajte rutinu

Kad se suočite sa smrtnim slučajem, možete imati osjećaj da je život nesiguran i nepredvidiv. Stoga je važno nastaviti s ustaljenim rutinama - tako i djeci pomažete da se osjećaju sigurno. 

Treba li dijete prisustvovati sprovodu?

Roditelji se često pitaju trebaju li djeca prisustvovati sprovodu člana obitelji. Dr. Alan D. Wolfelt sugerira da djecu treba poticati da prisustvuju i sudjeluju u sprovodu, ali nikada prisiljavati. Većina djece vrlo dobro se nosi s takvim situacijama, kaže. 

Ako su roditelji bili bliski s pokojnikom, možda bi bilo dobro pronaći osobu od povjerenja koja će biti uz dijete kako bi se obitelj mogla posvetiti posljednjem ispraćaju. 

Ako dijete želi prisustvovati sprovodu, roditelji bi mu trebali objasniti što će se dogoditi prije, tijekom i nakon ceremonije. Objasnite mu kako će izgledati lijes, što znači kremacija i što se događa s pepelom… Podsjetite dijete da, budući da je osoba mrtva, ne osjeća bol niti bilo što drugo tijekom kremacije.

Također je korisno dati djetetu do znanja da će ljudi plakati i smijati se te podijeliti uspomene na umrlu osobu.

Objasnite zašto imamo sprovode

Pomozite djeci da shvate zašto imamo sprovode: da je to vrijeme tuge jer je netko umro, ali je i vrijeme da se prisjetimo te osobe i pomognemo jedni drugima, dajući si utjehu i podršku. 

Sudjelovanje djeteta u pogrebu može biti ljekovito za dijete

Konačno, za dijete ili tinejdžera može biti iznimno utješno sudjelovati u pogrebnom ritualu. Dijete će možda htjeti podijeliti svoje sjećanje ili pročitati pjesmu kao dio sprovoda. Drugi načini uključivanja djece u pogreb su paljenje svijeće ili stavljanje posebne uspomene u grob.

Pročitajte više