Kate Middleton otkrila da princ Louis pomoću tehnike iz 80-ih uči o emocijama

Foto: EPA

Iako ima tek pet godina, princ Louis uči o emocijama, a u tome mu pomaže takozvani kotač emocija. Riječ je o krugu koji različitim bojama prikazuje temeljne emocije koje se lakše izražavaju u središtu, a složenije, sekundarne, oko njih.

Kate Middleton bila je domaćica simpozija na kojem su predstavljeni nalazi novog istraživanja njezine Kraljevske zaklade za rani odgoj, a ondje je govorila o tehnici škole Lambrook koju polazi njezin najmlađi sin.

"Petogodišnjaci i šestogodišnjaci s pomoću kotača emocija predstavljaju kako se osjećaju tog dana te se tako uključuju u razgovor", izjavila je.

Kotač emocija izvorno je za odrasle osmislio američki psiholog dr. Robert Plutchik 1980. godine, no ponovno je u modi. Iako se kaže da ljudi mogu doživjeti oko 34 tisuće različitih emocija, dr. Plutchik vjeruje da sve one proizlaze iz osam primarnih: ljutnje, straha, tuge, gađenja, iznenađenja, iščekivanja, povjerenja i radosti. Ti osnovni osjećaji mogu se pojačati ili postati blaži.

Za kotač emocija kaže se da nam pomaže poboljšati našu emocionalnu inteligenciju, a danas, četiri desetljeća nakon što je osmišljen, ponovno je viralan na Instagramu.

Prema Udruženju Mentally Healthy Schools, kotač emocija koristi se u radu s djecom od 4. do 11. godine. Djecu se pomoću tog alata uči da je u redu osjećati sreću, tugu, ljutnju, strah i brojne druge emocije, kao i da ih svatko doživljava na drugačiji način.

Pročitajte više