Korejski stil roditeljstva najbolje je čuvana tajna za odgoj pametne i uspješne djece

Foto: EPA

Ako volite korejske serije, vjerojatno ste uočili da su mnogi likovi jako pametni, bilo da je riječ o poslu, školi ili društvenim odnosima. Mnogi od njih imaju i razvijenu empatiju. Možda vam to zvuči predobro da bi bilo istinito, ali zapravo je odraz odgoja koji slijede roditelji u Južnoj Koreji.

Tajna je u principu koji se naziva nunchi, a u svojoj knjizi The Power of Nunchi: The Korean Secret to Happiness and Success pojasnila ju je novinarka i spisateljica Euny Hong.

Hong nunchi opisuje kao "umjetnost razumijevanja onoga što ljudi misle i kako se osjećaju". Iako zvuči kao sposobnost čitanja uma, zapravo nije riječ o supermoći, već o vještini koja djecu može učiniti pametnijom i boljom.

Roditelji djecu počinju podučavati već u dobi od tri godine, jer u Južnoj Koreji postoji izreka da "navika stvorena u dobi od tri godine traje do 80. godine". Kada govorimo o odgoju male djece, to znači da djeci možemo reći da pogledaju obje strane ulice prije nego što odluče prijeći cestu.

Drugim riječima, nunchi uči djecu da budu svjesna svojih radnji, ali i posljedica. Roditelji obično opraštaju djeci greške koje se dogode slučajno, ali naglasak se stavlja na to da djeca analiziraju situacije u kojima se nalaze i da razumiju kako će njihovo ponašanje utjecati na druge ili na njih same. Stoga je nunchi, na neki način, podučavanje emocionalne inteligencije.

"Nunchi nas uči da se ne radi uvijek o nama. Ukazuje nam da je važno fokusirati se i na druge, biti suosjećajan i ponekad razumjeti da je dobrobit svih iznad osobnih interesa", zaključila je Hong.

Pročitajte više