Lekcija koju svaka mama mora odraditi sa svojom kćerkom

Foto: 123rf

KADA spomenemo razgovor između očeva i sinova, automatski pomislimo na razgovor o seksu, zar ne? Međutim, ti stereotipi da je to muška stvar, kao da se seks ne tiče djevojčica, odnosno djevojaka, morao bi se temeljito promijeniti kako bi upravo djevojčice kada dođu u tu kritičnu dob bile spremne. Ne dečki nego djevojke, jer one su te koje bi trebale biti odgovornije prema sebi i prema svom tijelu. One su te koje će u datom trenutku odlučiti žele li stupiti u odnos ili ne, s obzirom da je opće poznato da u toj adolescentskoj dobi dečki i djevojke imaju prilično različit cilj.

Dečki bi htjeli probati da se dokažu, a djevojke bi to željele učiniti da steknu naklonost i ljubav. Uglavnom.

Upravo je zato jako važno djevojke pripremiti na to, a tko će to drugi napraviti nego njihova mama?

>>>Kćeri moja, želim da zauvijek znaš<<<

Ako ne znate kako bi započele tu temu, koja uopće ne bi smjela biti tabu, donosimo vam jedno pismo koje će vas, nadamo se, ohrabriti, da budete jednako otvorene prema svojim kćerima. Za njihovu dobrobit. Za njihovu spremnost da na zadovoljavajući način prijeđu tu granicu između djevojčica u djevojku, ženu čiju će seksualnost u velikoj mjeri obilježiti upravo taj prvi put. Zato djevojke već u ranijoj dobi moraju naučiti cijeniti sebe i svoju vaginu! Da – vaginu! Jer tako nešto sigurno neće naučiti od svog prvog dečka koji o seksu zna sve od svog oca/brata/muškog društva. Sigurno.

Ova mama svojoj je kćerki poručila:

“Vagina nije ono tamo dolje, niti je to pi-pi, piškica, miškica – to je vagina. To je organ koji je rođen skupa s tobom – to je važan dio tebe kao djevojke i zato ne želim tabuizirati i marginalizirati njenu važnost. Došlo je vrijeme da je prestanemo zvati krivim imenima.

To je organ koji čini važan dio našeg ženskog reproduktivnog sustava. Zbog nje i jesmo žene.
Zbog nje se i razlikujemo od muškaraca i zato ti želim objasniti njenu važnost.



Znam da tvoje cure vaginu još uvijek nazivaju dječjim imenima i da ti je neugodno o njoj pričati sa mnom. Neugodno je i meni, znaš. Ni meni nije lako samo tako objasniti čemu služi vagina, pojasniti ti sve o klitorisu, o užitku koji bi trebala osjetiti prilikom odnosa, onda kada za njega budeš spremna. Ali ja ću zatomiti sram jer to je tema koja je važna za tvoje odrastanje. Jer znaš, kada nastupi trenutak u kojem će neki dečko poželjeti staviti svoj penis u tvoju vaginu, ti moraš biti spremna na to. Ne zato da se dokažeš pred njime ili pred svojim curama, već zato da sama sebi ispuniš tu želju. Zbog sebe same i zbog užitka koji donosi seks.

Jer seks jest užitak za kojeg smo rođeni, I zato postoji I vagina I klitoris, međutim, postoji I nešto puno veće od toga. To su tvoji reproduktivni organi u cijelosti – a njihova je zadaća donijeti bebu na svijet. Bebu za koju sigurno nisi spremna.

>>>Učite od Danaca: Ovako se s djecom razgovara o seksu<<<

Zato draga moja moraš znati da jedna sekunda nepažnje, jedan spermij tvog vjerojatno neiskusnog partnera može tako jako utjecati na tvoj život da toga doista moraš biti aposlutno svjesna.

Predstavljam ti zato riječ kondom. Ako će biti potrebno, ja ću biti ta koja će ti ga kupiti prvi put, jer ja želim da ti budeš zaštićena i ja želim da tvoj prvi seksualni odnos, kao i svi nakon toga, budu sigurni i da u njima možeš nesmetano uživati.

Riječ kondom u tebi možda još uvijek stvara veliku nelagodu, baš kao i tvoja vagina, no znaj da će jedan običan kondom tebi omogućiti da stupiš u to zrelo razdoblje bez ikakvog straha.



Jer seks nije samo nešto što mladi rade. Seks je i veliki rizik. Postoji toliko spolnih bolesti i toliko straha od trudnoće u dobi kada ti za to još nisi spremna. I zato znaj – poštuj svoju vaginu, poštuj svoje tijelo, poštuj svoje zdravlje i svoje godine, jer vjeruj mi, nijedan dečko neće to činiti za tebe. Ti i samo ti si odgovorna za sebe. Ako misliš da si spremna za seksualne odnose, prije toga postani spremna poštovati sebe.

Jer znaš, poslije seksa s negativnim posljedicama, nema povratka. Trudnoća i zaraza zauvijek će ostati dio tvog života koje bi mogla pamtiti puno snažnije od tog samog čina.

Lako je dati. Lako je poseksati se, ali nije lako živjeti s posljedicima i rizicima.

>>>Mama je li mene donio seks? kako i kada razgovarati o seksu<<<

I nije tu samo vagina koju moraš cijeniti. Ženski reproduktivni, odnosno spolni organi, sprega su puno drugih organa – vagine, klitorisa, cerviksa, maternice, jajovoda, jajnika… I svaki od njih može na neki način stradati ako ćeš se prema njima ponašati neodgovorno. Oni su tvoje vlasništvo, tvoj zalog za budućnost majčinstva. Tvoj zalog za sretan seksualni život.



Zato želim biti u potpunosti iskrena prema tebi pa čak i u trenutku kada ti kažem da sama istražiš svoju seksualnost. Ako je potrebno, masturbiraj. Upoznaj sebe prije nego što posudiš svoje tijelo da s njim uživai i netko drugi. Ne želim da ti seks ikada bude tabu, ali isto tako ne želim da nepripremljena postaneš preotvorena.

Seks je delikatna stvar koja će te cijeli život činiti sretnom. Seks je dobar, što god ti drugi rekli, ali samo onda kada ti budeš spremna doživjeti to.

Prvi je put uvijek težak. U seksu pogotovo jer prvi put znači i određenu bol, no vjeruj mi, ta će bol biti manja ukoliko ćeš biti opuštena i zaista spremna. A da budeš opuštena i spremna, moraš poznavati sebe. Moraš voljeti sebe. Ali i svoju vaginu.

Čudno je to, znam, iz aspekta kada znaš ponešto, ali još nisi spremna prihvatiti istinu u cijelosti.

To će tek doći s tvojim iskustvom. No da bi uopće došla do točke učenja iz vlastitih iskustava, želim da imaš temeljno znanje koje će te na to pripremiti. I isto tako želim da budeš svjesna da ne postoji osoba koja ti želi više sreće u tvom sekusalnom životu od tvoje vlastite majke. Majke koja želi da znaš sve prije nego što probaš.

Seks nije tako jednostavan kao što se čini. On možda jest puka penetracija i možda za njega jesu presudni vagina i penis, ali toliko je toga što ne znaš, a želim te pripremiti na to. U igri su tvoji osjećaji, tvoje samopouzdanje, tvoja spremnost na zdravo odrastanje i na koncu, tvoja budućnost. Tvoj život sa samom sobom.

A za sve to seks ima jednu vrlo važnu ulogu. I zato poštuj svoju vaginu jer time izravno poštivaš samu sebe kao ženu!

Pročitajte više