Liječnica objasnila što utječe na visinu koju će dijete doseći kad odraste

Foto: Shutterstock

PROCJENJUJE se da je čak 80% djetetove konačne visine genetske prirode, što znači da je u velikoj mjeri određena prije nego što se dijete uopće rodi. Čimbenici koji čine dodatnih 20% uključuju stvari kao što su prehrana, puši li majka ili ne, pa čak i redoslijed rođenja.

Opće je poznato da žene koje puše tijekom trudnoće često rađaju manje bebe s manjom tjelesnom masom, ali to se proteže i u djetinjstvu; jedna studija iz 2014. u Brazilu pokazala je da su djeca pušača niža kroz adolescenciju (i zanimljivo je da je druga studija pokazala da djeca koja puše u dobi od 12 do 17 godina također mogu biti niža od vršnjaka nepušača).

Šalica mlijeka dnevno za visinu?

Osim toga, pokazalo se da zapravo postoji nešto u tome pijete li mlijeko kako biste postali jaki i visoki. Kako je objavljeno u Scientific Americanu, "najvažniji hranjivi sastojak za konačnu visinu su proteini u djetinjstvu. Minerali, posebice kalcij, te vitamini A i D također utječu na visinu.

Zbog toga je pothranjenost u djetinjstvu štetna za visinu." Britanska studija u The Guardianu također je pokazala da mlađa braća i sestre rastu sporije, iako to vjerojatno ima više veze s nestašicom hrane nego sa stvarnim redoslijedom rođenja -  smatra se da u nekim situacijama u kojima je prisutno više djece može postojati nesigurnost hrane koja uglavnom pogađa najmlađe dijete.

Pročitajte više