Liječnica upozorila: Roditelji prerano nude bebama krutu hranu. Evo kada početi

Foto: Pexels

DVOJE od pet roditelja daju svojoj bebi krutu hranu prerano, pokazalo je istraživanje. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, mlijeko, bilo majčino ili adaptirano, mora biti jedina prehrana djece do šestog mjeseca života. Međutim, više od 40 posto majki u Velikoj Britaniji počinje hraniti bebe čvrstom hranom u dobi od pet mjeseci.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se djeca koja se prerano odviknu od mlijeka suočavaju s većim rizikom od infekcija ili sporijeg dobivanja na težini. 

"Za većinu zdravih beba najbolje je pričekati s krutom hranom dok one ne napune šest mjeseci. To im daje dovoljno vremena da se pravilno razviju kako bi se mogli nositi s krutom hranom", rekla je dr. Zoe Williams.

U anketi provedenoj među 1000 britanskih roditelja, njih 59 posto priznalo je da nisu bili sigurni kada prijeći s mlijeka na krutu hranu. 

Neke smjernice koje ukazuju da je dijete spremno za uvođenje čvrste hrane su da dijete može sjediti i mirno držati glavu te ima koordinaciju potrebnu da uzme hranu, stavi je u usta i proguta. 

"Prvih 1001 dan je ključan za razvoj i utječe na zdravlje djeteta do kraja života. Svako dijete treba imati čvrste temelje na kojima će graditi svoje zdravlje", komentirala je britanska ministrica zdravstva Maria Caulfield.

Pročitajte više