Liječnici pozivaju tvrtke da prestanu proizvoditi i prodavati hodalice za djecu

Foto: 123RF

ZBOG brojnih ozljeda i više od 30 slučajeva smrti od 1970. godine te nikakvih prednosti za razvoj djece, Američka akademija pedijatara (AAP) poziva na zabranu korištenja hodalica za djecu.

Istraživanje objavljeno u novom broju časopisa Pediatrics kaže da se proizvodnja i prodaja ovakvih igračaka treba zabraniti.

“Dječje hodalice su opasne, ne donose nikakvu korist djetetu i ne bi se trebale prodavati”, upozorio je dr. Benjamin Hoffman iz AAP-ovog Odjela za prevenciju ozljeda, nasilja i trovanja.

Stručnjaci ističu da proizvođači navode da su hodalice namijenjene djeci u dobi od pet do 15 mjeseci, odnosno u periodu kada sami trebaju savladavati vještine mobilnosti i učiti hodati. Glavni uzrok ozljeda nastalih korištenjem hodalica je pad niz stepenice ili kada zbog hodalice dijete ima pristup okruženju koje za njega nije sigurno, primjerice kuhinji u kojoj se nalazi pećnica zagrijanih vrata. Ozljede, kažu liječnici, mogu biti ozbiljne, uključujući ozljede mozga i trovanje.

Od 2004. do 2008. s dječjim hodalicama se povezuje osam smrtnih slučajeva, kaže istraživanje koje je analiziralo podatke o djeci mlađoj od 15 mjeseci, a čiji su roditelji zatražili liječničku pomoć nakon korištenja hodalice.

Od 1990. do 2014. Hitnoj pomoći se obratilo 230.676 djece koja su se ozlijedila u hodalici, a od ukupnog broja kod 90 posto djece su zabilježene ozljede glave ili vrata. Njih 74 posto palo je niz stepenice. Manje od pet posto ukupnog broja malih pacijenata je zadržano u bolnici, a skoro 38 posto je doživjelo neku vrstu frakture.

Zbog upozorenja pedijatara i stručnjaka na štetnost hodalica tijekom četverogodišnjeg razdoblja je smanjen broj ozljeda za 22,7 posto. Ipak, AAP navodi da to nije dovoljno.

“Ako ih već želite koristiti, najsigurnije su hodalice bez kotača i njih treba promovirati kao sigurniju alternativu”, upozoravaju i dodaju da hodalice ne utječu na brzinu kojom će dijete prohodati ili druge motoričke vještine, što je suprotno onome što mnogi roditelji misle.

Istraživačka skupina je navela i da se djeca u hodalicama mogu brzo kretati, zbog čega roditelji ne mogu na vrijeme reagirati na potencijalnu opasnost.

Prodaja hodalica je u Kanadi zabranjena od 2004. godine.

Pročitajte više