Mama – je li mene donio seks? Kako i kada odgovarati na ovakva pitanja

Foto: Pinterest

DJECA NISU bedasta i tijekom svog odrastanja čuju svašta – od nas, od poznanika, većih, mlađih, iskusnijih. Vide svašta na televiziji, a oni veći s prvim naučenim slovima i proguglaju što ih zanima. Zašto se onda čudimo pitanjima poput ovog iz naslova. Zapravo, vjerojatno im se ni ne čudimo, no kada pitanje traži odgovor, ovo je sigurno jedna od tema koja će u nekom trenutku djetetovog života zabrzeknuti roditelje jer – kako odgovoriti na to pitanje. I još važnije – kada na njega odgovoriti. 
 
Tema seksualnih odnosa posebno je aktualna u obiteljima u kojima se čeka dolazak još jedne bebe i logično je da djeca ispituju kako je ta beba došla mami u trbuh. Priče o rodi malo su nelogične i danas očito više nemaju smisla čak ni kod male djece. Zapravo, postoji li neki suvisao odgovor na pitanje Zašto roda i kako je baš roda stavila tu bebu baš tu? 

Tema je dakle – kada i kako početi razgovarati s djecom o ovim njima vjerojatno još uvijek jako nerazumljivim, ali isuviše intrigantnim pitanjima. 

To su teme koje se ne bi trebale skrivati od djece, baš kao ni činjenice o našim spolnim organima koji su različiti kod muškaraca i kod žena. I sasvim mala djeca već su primijetila da mame imaju grudi, a tate nešto kvrgavo u gaćama, pa zašto onda izmišljati bajke, a ne objasniti im barem osnove. Ne seksa već elementarnih i bitnih stvari vezanih uz spolove. 

Znatiželja vezana uz ovu temu kod djece se obično rađa u vrtićkoj dobi, nekome prije nekome kasnije, no svakako prije početka škole. Zato je to i dobar period da se s njima počne o tome razgovarati. Naravno, na njihovu inicijativu jer ako ih još uvijek ne zanima to pitanje nije potrebno podrobno objašnjavati. 

No, to će pitanje vjerojatno doći iz vedra neba, u situacijama kada vrijeme i okolnosti vjerojatno neće dozvoljavati pojašnjavanje pa je možda najbolje, za prvi put, odgovor pomaknuti objašnjenjem da je to vrlo dobro pitanje, no ono zahtjeva dugačak odgovor koji je bolje dati u nekom drugom, mirnijem trenutku. Možda će vaše dijete taj odgovor razočarati, no ujedno će mu dati povod da ga ponovno spomene. Niste mu zabranili to pitanje, niste ga napali radi teme, samo ste mu dali do znanja da je to jedna vrlo ozbiljna tema za jedan vrlo ozbiljan razgovor. 

Dijete će u tom trenutku možda odmah zaboraviti što je pitalo, no prije ili kasnije, opet će ga postaviti. A tada budite spremniji. Možda je zato dobro dogovoriti se međusobno kakav ćete odgovor dati djetetu, koliko ćete mu objasniti i koliko ćete daleko ići jer znajte, to je tema koju dijete neće posve shvatiti iz razloga što u toj dobi ipak neće baratati baš svim činjenicama. 
Možda ćete za svoj prvi odgovor zadovoljiti dječju znatiželju riječima – Bog ga je stavio mami u trbuh, ili nekim drugim sličnim nebulozama, no dijete će jednostavno htjeti znati – KAKO ga je tamo stavio!?

Priča o jajetu

Logiku o kokošjem jajetu mnoga djeca u dobi od pet-šest godina već shvaćaju. Kokoš snese jaje, iz jajeta se izlegne pilić, ili ga prije toga razbijemo. Tako jednostavno. Kako koka snese jaje – izbaci ga iz sebe. Kako jaje dođe u koku – napravi ga pijetao. U tom nizu sve je jasno, no onda slijedi pitanje – Kako ga je pijetao napravio? I tako počinje priča. 

Dobro je djeci objasniti razliku između muškaraca i žena koje ne mora biti biološki posve točno. Može slobodno ostati konstatacija da žene imaju jaje – maternicu, a muškarci – sjeme pa kada sjeme dođe do jajeta stvori se djete koje prvo živi u mami, a onda izađe van. Ne kao pilić u jajetu već kao beba koja raste u maminom jajetu da joj se ništa ne dogodi te kada je dovoljno velika može izići van. Žene su stvorene da rode bebu, a muškarci da je svojim sjemenom naprave. Zato muškarci i žene ne mogu jedno bez drugoga. I time ste praktički djetetu odgovorili jednostavan princip spolnog djelovanja, spolne različitosti. Važnosti jednog i drugog, principa pravljenja beba i procesa njenog razvoja u maminom trbuhu. 

Tako ćete započeti i jedan drugi niz pitanja – onaj vezan uz curice i dječake, zašto nije dobro da se međusobno ne slažu kada će jednog dana, zbog beba, biti toliko potrebni jedan drugome. A ako baš krenu inzistirati na pitanju KAKO se to točno dogodi, slobodno im pojasnite na neki primjeren način o principu rupe i štapa. Bez brige, shvatit će barem onoliko koliko im je u toj dobi
potrebno. 


Mogu li i ja imati bebu?

Ako će dijete i dalje pokazivati veliku znatiželju vezanu uz bebe i spolove vjerojatno će nastaviti s pitanjima poput – Mogu li ja onda ako želim imati bebu. I to je također sasvim dobro pitanje koje traži zdrav i pošten odgovor, a ne zamagljivanje bajkama. Nema ništa spornog u temi ljudske anatomije i zrelosti. Na koncu, djeca primjećuju i tatine dlake pod pazuhom, djeca su možda već nabasala i na mamin uložak od menstruacije, pa svi ti detalji mogu biti poveznica za odgovore koje djeca traže. Zašto im onda ne bi objasnili da djeca prvo trebaju sazreti u odrasle ljude, jer kada dobiju dlačice i kada curice dobiju menstruaciju tek će tada postati dovoljno zreli za bebu. Naravno, u dobi kada im se to već počne događati – kada djevojčice uz menstruaciju dobiju i grudi, a dječaci uz dlačice i prve erekcije, tada će im pojam spolne zrelosti i seksualnosti već djelomično biti jasan kroz ovakva rana obiteljska objašnjenja te kroz sve ostalo što čuju i nauče od drugih i u školi. 

Dakle, što vam je činiti? 

Prvo što morate znati da dijete želi zadovoljiti vlastitu znatiželju pa ignoriranje ili odbijanje odgovora na ovu tematiku može samo još jače potaknuti njihovu želju da saznaju. 

Možda će netko reći da dijete od pet godina nema što razmišljati o ovome, no – budimo realni, svi smo to prošli i to je sastavni dio odrastanja. Zato nemojte od toga raditi ni tabu niti veliku predstavu – popričajte s njima i objasnite im kroz zabavan razgovor tijekom kojeg nećete samo vi pričati. Potičite i da pitaju što ih još zanima, pitajte ih shvaćaju li sve što ste im rekli, dajte im do znanja da zaista želite da oni znaju. Jer, ako ih zanima, objasnite im i vjerujte da će s tim temeljnim malim znanjem biti spremniji s vremenom upotpunjivati svoje saznanje novim informacijama. Onima koje će tijekom njihovog odrastanja biti od iznimne važnosti poput činjenica o neplaniranom začeću, spolnim bolestima i užitku koji spolni čin donosi.

Pročitajte više