Mama morala potražiti psihološku pomoć zbog nasilne šestogodišnje kćeri

Foto: YouTube

POSTOJE djeca koja su agresivnija od druge.

Često je to jer djeca vide nekoga drugog tko se ponaša agresivno prema svima, ali ponekad je okidač nešto sasvim drugo.

U svakom slučaju, agresivnost se kod djece ne smije ignorirati, pogotovo kad iziskuje psihološku pomoć kakvu je zatražila jedna mama iz Velike Britanije. I nije jedina.

Lisa (29) iz Birminghama je samohrana majka koja živi sa svojim roditeljima i šestogodišnjom kćerkom Demi.

Njen je problem što je Demi stalno tuče, ima grozne ispade bijesa i tad ne preza ni pred čime.

U naletima ljutnje, kad joj mama nešto skrivi ili ne dozvoli, Demi je čupa, gađa predmetima, udara rukama i nogama tako da Lisa više ne može živjeti bez pomoći svoje majke, bake Sharon, koja mora djelovati kao tampon zona da svoju kćer spasi od šestogodišnje unuke. Situacija je već puno puta izmakla kontroli, a scene Deminog bijesa doista su zabrinjavajuće.

Zbog toga je Lisa potražila psihološku pomoć kod Laverne Antrobus s TV emisije Violent Child, Desperate Parents na Channel 5.

Laverne i njena ekipa stigli su na promatranje njihove obiteljske situacije, a nakon šest tjedana terapije Demi se promijenila.

No, njihova priča nije klasična priča o agresivnom ocu ili majci.

Laverne je odmah primijetila prvi problem.

Demi u toj obitelji zapravo nije znala tko joj je glavni autoritet, mama ili baka, a kažnjavala je svoju majku jer joj mama nije uzvraćala.

Priča je počela još kod rođenja Demi kad su obje gotovo umrle.

Zbog teškog poroda Lisi je trebalo vremena da se poveže s Demi, a iako je Demi znala da su obje gotovo umrle, zbog nje, mama joj nikada zapravo nije pokazala da se zbog toga ljuti na nju.

No mama joj nikada nije pokazala svoj bijes, niti veliku strast i požrtvovnost.

Čak i u svim ovim groznim situacijama mama joj nikada nije vraćala već je cijelo vrijeme pokušavala smiriti situaciju, nakon što ju je baka izvukla iz bijesnih Deminih ruku. I tada bi mama opet tražila kompromis kojim će svojoj kćeri ipak udovoljiti, samo da je smiri. Tako da je ovaj problem definitivno mamina krivnja, a iako Demi ima bipolaran poremećaj, majka je kriva jer nije znala vladati situacijom.

Čak je i sama Demi svjesna "zločeste Demi" koja je, kaže malena, ''jako strašna. Osjetim je kao da mi izlazi iz rupe straga iz glave i sve što želi je zgrabiti i prebiti mamu. Želim da je nema (zločeste Demi), ali ja je jednostavno ne mogu maknuti".

No nakon što je cijela obitelj bila na promatranju, Laverne je uspjela pronaći način kako im svima pomoći.

Prvenstveno je zamolila baku da se više ne miješa između njih, jer mama mora pronaći način da kćeri bude autoritet, ali i da joj pokaže svoje pravo lice.

Lisa cijelo vrijeme jako pati i stalno pokušava smiriti situaciju, dok Demi, odnosno zločesta Demi, treba nekoga tko će joj pokazati gdje joj je mjesto i kada je dosta.

Osim toga, nakon što je naučila da pred kćeri mora biti otvorenija i više pokazati svoje osjećaje, zločesta će se Demi manje ljutiti na nju. I najvažnije, Lisa mora naučiti bolje pregovarati kako bi mogla spriječiti njene napad bijesa.

Nakon šest tjedana terapije stvari su polako došle na svoje mjesto.

Majka je pokazala Demi da se nema razloga ljutiti na nju, pokazala joj je da je ona glavna, baka se maknula, a malena je, svjesna da u njoj još uvijek živi "zločesta Demi", shvatila da je može izbjeći kad se počne malo više kontrolirati.

Agresivnost, pa čak i kad ima dijagnozu, može se i mora ublažiti, za dobrobit svih, i tako će se maksimalno izbjeći scene poput ovih. 

Lisa i Demi, nažalost, nisu jedine, a najgore u ovakvim situacijama je čekati da se dijete smiri i smatrati takve situacije specifičnima za svoje dijete.

Sve se može ublažiti, samo se ne smije ignorirati i dozvoljavati.

Pročitajte više