Mama usporedila život s djecom u Španjolskoj i SAD-u: "U Americi je puno dosadnije"

Screenshot: TikTok

ANA Gildersleeve rođena je i odrasla u Valenciji u Španjolskoj, ali sada živi u Kansasu sa svojim suprugom Amerikancem. Na TikToku, gdje je prati više od 215 tisuća ljudi, dokumentira svoj život i kulturološke razlike između Španjolske i SAD-a.

"Mislim da je biti roditelj u SAD-u puno dosadnije i izoliranije nego u Španjolskoj", rekla je u videu, u kojem je podijelila svoje iskustvo života u inozemstvu s djecom.

"Od ponedjeljka do petka većina Amerikanaca ne druži se s drugim ljudima. Nakon posla idu ravno kući ili, ako ste roditelj, na aktivnosti djece. Općenito, Amerikanci društvena događanja čuvaju za vikende. Puno vremena provode u kući", dodala je.

S druge strane, roditelji u Španjolskoj su stalno vani - od ponedjeljka do petka, kao i subotom i nedjeljom.

"Kad djeca završe sa školom, idete na najbliže igralište školi i družite se s ostalim roditeljima", navodi Ana te dodaje da u parkovima u Španjolskoj postoje kafići jer je "normalno popiti čašu vina ili pivo s drugim roditeljima dok se djeca igraju".

"To je nezamislivo u SAD-u", tvrdi.

@_anagildersleeve Replying to @lumichelini My thoughts on children being in public in Spain vs USA💔 #cultureshock #spain #usa #livingabroad #livingabroadwithkids #culturetiktok #culturetalk #spanishculture #spaincultureshocks #spaintravel #learnontiktok #fypシ ♬ original sound - Ana Gildersleeve

Kaže i da je čuvanje djece u SAD-u potrebno zakazati tjednima, čak i mjesecima unaprijed. Većina roditelja ne živi u blizini svojih roditelja pa ovisi o dadiljama.

"Američki roditelji prestaju raditi to što rade, čak i ako se zabavljaju, jer djecu stavljaju u krevet u 19 sati. Ako je dijete budno nakon 20 sati, gledaju vas kao lošu mamu. Roditelji u Španjolskoj vode djecu sa sobom posvuda i pustit će ih da zaspu u kolicima. Amerikanci organiziraju svoje živote prema rasporedu djece, a u Španjolskoj se djeca prilagođavaju rasporedu odraslih", pojašnjava.

Njezino posljednje zapažanje je da se žene obično prestanu družiti s prijateljicama nakon što dobiju djecu.

"Da, stvarno imam osjećaj da se žene u SAD-u prestaju zabavljati kad postanu mame. Mislim da možeš otići na piće ili van i ostati dobra mama", zaključila je.

Pročitajte više