Manjak magnezija dovodi do visokog krvnog tlaka kod djece

Foto: 123rf
 
SVAKI organ u tijelu, a posebno srce, mišići i bubrezi, trebaju magnezij. Ovaj mineral također pridonosi sastavu zuba i kostiju. Magnezij aktivira enzime, pridonosi proizvodnji energije, pomaže regulirati razinu kalcija, bakra, cinka, kalija, vitamina D, i drugih važnih hranjivih tvari u tijelu.
Magnezij možete dobiti iz mnogih namirnica. Namirnice bogate magnezijem su cjelovite žitarice, orašasti plodovi i zeleno povrće. Zeleno lisnato povrće su posebno dobri izvori magnezija.
Magnezij kao dodatak prehrani u obliku tableta, praha ili u tekućem stanju ne smijete davati djetetu bez odobrenja i nadzora liječnika.
 
Meksički liječnici su vršili istraživanje koje je obuhvatilo 4000 djece u dobi od 6 do 15 godina. Rezultate su objavili u The Journal of Pediatrics. Liječnici su zaključili da manjak magnezija u organizmu povećava rizik povišenog krvnog tlaka kod svih uzrasta djece.
 
Kod mlađe djece mjerenjem je utvrđen blago povišen krvni tlak (12,2% ), takozvana prehipertenzija, a kod n 6,4% djece je dijagnosticiran povišeni krvni tlak, hipertenzija. Postotci kod starije djece su bili nešto viši (13,9 i 10,6%.).
 
Djeca kod kojih je utvrđen povišen tlak, dodatno su bila podvrgnuta mjerenjima magnezija u krvi. Manjak magnezija je utvrđen kod mlađe djece (27,3%) s prehipertenzijom i 45,6% djece s hipertenzijom.
 
Pročitajte i koje stanje u žena povećava rizik od autizma kod djece
 

 

Pročitajte više