Meghan Markle i princ Harry sina će vjerojatno odgajati kao vegana

Foto: EPA-EFE

ARCHIE Harrison Mountbatten-Windsor već je na mnoge načine prekršio kraljevsku tradiciju. Trebao se roditi kod kuće, no na kraju je ipak stigao na svijet u bolnici Portland, ali se spekulira da je njegova majka Meghan Markle to učinila u vodi.

Sada se čini da će se po još nečemu bitno razlikovati od druge kraljevske djece: bit će vegan.

To piše New York Post prema kojem su sve glasnija nagađanja da će Archieja roditelji odgajati kao vegana jer i sami većinom jedu takvu hranu.

Mnogi se pitaju je li to sigurno.

U prvih šest mjeseci Archie će, kao i svaka druga beba, konzumirati isključivo majčino ili adaptirano mlijeko. Majčino mlijeko nije vegansko, ali Meghan se tako hrani, a beba sve nutrijente potrebne za rast i razvoj dobiva iz majčinog mlijeka.

“Mame koje doje ne moraju mijenjati prehranu sve dok unose dovoljno vitamina B12, željeza, proteina, vitamina D, kalcija i cinka, a Meghan kao veganka ionako pazi na te stvari čak i kad ne doji”, kaže dr. Eliza Savage i dodaje da bi se Markle trebala posavjetovati s medicinskim stručnjacima kako bi bila sigurna da i ona i beba dobivaju sve potrebne nutrijente.

“Ako joj neki nutrijenti nedostaju, možda će ih morati nadomjestiti. Primjerice, ako nije dovoljno izložena suncu, u organizmu može uočiti manjak vitamina D.”

Za bebe su važne i omega-3 masne kiseline.

“Kad žene doje, nutrijenti prvo odlaze djetetu pa se kod mama može pojaviti manjak nekih tvari. Važno je brinuti o sebi kako biste se mogle brinuti o djetetu”, napominje dr. Savage.

Kad Archie u dobi od šest mjeseci počne konzumirati krutu hranu, njegovi roditelji morat će posebno paziti na to što jede.

“Veganska prehrana može biti komplicirana za djecu, posebno ako su izbirljiva. Nedostatak esencijalnih nutrijenata koje tijelo dobiva iz mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda i tamnog lisnatog povrća može dovesti do problema u rastu i razvoju”, smatra dr. Savage i napominje da je veganska prehrana bogata vlaknima, a to može biti problem za probavni sustav djeteta.

“Veganska prehrana nije idealna za djecu i ja bih savjetovala da je ne odabiru. Jednom kad dijete bude dovoljno staro da samo odluči što smatra etičkim jesti, a što ne, neka samo donese odluku. U samim počecima prehrane veganstvo se može itekako loše odraziti na rast i razvoj”, upozorila je liječnica.

Pročitajte više