Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji rade ove četiri stvari, tvrde psiholozi

Foto: Unsplash

Većina roditelja želi odgojiti sretnu, uspješnu, neovisnu i otpornu djecu. Iznimno važan faktor ove pripreme je podučavanje djece kako brinuti o svom mentalnom zdravlju. Osobito u svijetu koji je već pogođen doomscrollingom, sve nasilnijim sadržajem kojem su djeca izložena na internetu i internetskim zlostavljanjem, nikad nije bilo važnije odgajati mentalno jaku djecu.

Srećom, psiholozi i stručnjaci za roditeljstvo podijelili su četiri jednostavna savjeta koja mogu pomoći roditeljima da odgoje mentalno jaku i otpornu djecu koja će moći podnijeti sve što im se nađe na putu.

1. Pomozite im da se osnaže.

Psihoterapeutkinja Amy Morin objasnila je da djeca moraju naučiti kako povećati vlastito samopouzdanje i samopoštovanje umjesto da se oslanjaju na druge da to učine umjesto njih.

"Uz ovu vještinu, dejca su zadužena za to kako misle, osjećaju se i ponašaju, bez obzira na to kako se osjećaju ili što misle drugi oko njih", navela je u razgovoru za CNBC.

2. Pokažite im koliko vrijedi raditi nešto teško.

Bilo da djeca uspiju ili ne uspiju u onome što su zamislila, uvijek ih je važno pohvaliti za prihvaćanje teškog izazova, kaže psihologinja Mary C. Murphy. To će im dati potrebnu hrabrost da izađu iz svoje zone udobnosti i bolje se nose s odbijanjem ili porazom.

3. Ostanite optimistični i budite primjer.

"Sljedeći put kad se nešto dogodi, možete reći: 'U redu je, možeš ti to.' Ako to stalno ponavljate, vaša djeca zapravo prisluškuju vašu strategiju. Vjerojatno je da će je početi i prakticirati", tvrdi psihologinja Michele Borba.

4. Naučite ih kako i kada da se ispričaju.

Može biti teško priznati da smo u krivu, bez obzira na godine. Ipak, bilo da to činimo dajući primjer, ili odlučimo ozbiljno razgovarati s djecom, u svakom slučaju ćemo im pomoći da razviju poštovanje prema drugima.

"Mentalno jaki ljudi preuzimaju odgovornost za svoje ponašanje. Iskreno se ispričavaju kada žale zbog svojih postupaka i nastoje se iskupiti kad god je to moguće", zaključuje Morin.

Pročitajte više