Mogu li vam ispričati što se dogodi s djetetom kada majka pije u trudnoći?

Foto: 123rf/Pinterest

ONA ima 43 godine, živi s mamom i očuhom i sve bi to bilo u redu da Karli Mitchell ne živi u svom svijetu zaustavljenom u razvoju u dobi puberteta.


Njena je majka Kathy tijekom trudnoće s njom poprilično pila, nakon čega joj je praktički cijeli život krenuo nizbrdo.

Karli je i kao beba pokazivala znakove slabijeg razvoja. Kaskala je konstantno. Jako joj je dugo trebalo da premosti sve velike korake, pa je tako stasala i za školu. Učila je polako, ali kada je krenula u srednju školu jednostavno je stala. Primijetila sam da se nešto čudno događa jer odjednom više nije mogla shvatiti koncept vremena, pojma matematike i tada sam se uspaničila.

Bilo je to 1989. godine kada su liječnici zapravo donijeli konačnu dijagnozu njenoj kćeri. Sve te godine do tada, a rođena je 1973. godine, postavljali su joj krive dijagnoze i neuspješno pokušavali dokučiti kako pomoći malenoj.

"Nikada me prije nisu pitali jesam li pila u trudnoći." - prokomentirala je taj dan Kathy, kojoj su liječnici otkrili kako Karli zapravo pati od sindroma fetalnog alkohola.



"Bio je to najgori dan u mom životu. Činjenica da sam ja kriva za to što joj se događa.", ispričala je za Washington Post Kathy koja je danas predsjednica National Organization on Fetal Alcohol Syndrome koja vrši svoju misiju - otvoriti majkama oči o nužnosti apstinencije od alkohola za vrijeme trajanja cijele trudnoće te naravno i kasnije.

Kathy Mitchell jako dobro zna kako je to biti ovisan. Nakon što je rodila Karli i još jedno, treće po redu dijete, postala je ovisna o heroinu, a posljedica toga bila je smrt blizanaca koje je nosila. To je bila prekretnica zbog koje je odlučio korjenito promijeniti sebe.

A iako zvuči licemjerno da netko poput nje sada priča o važnost zdravog života bez ovisnost, posebno ako priča stiže u kontekstu s djecom, ovakvi primjeri važni su da zaista otvore oči svima koji misle da malo alkohola, svaki dan, neće i ne može naškoditi plodu kojeg nose u svojoj utrobi.

 

 

Pročitajte više