Momo Challenge: Roditelji se sve više brinu zbog igre koja manipulira djecom

Foto: 123RF

IGRA koja je postala viralna uspjela je prestraviti roditelje diljem svijeta.

Naime, već više od pola godine Internetom kruži "Momo Challenge", manipulativna igri koja je navodno povezana sa samoozljeđivanjem, pa čak i samoubojstvima.

Cijela priča započinje tako da mahom tinejdžerima dolazi poruka da dodaju novi kontakt putem WhatsAppa, a kojem je ime "Momo" te koji ubrzo pošalje jezivu fotografiju žene s ispupčenim očima te životinjskim obilježjima. Kako Heavy.com navodi, zapravo je riječ o fotografiji skulpture koju je izradila japanska tvrtka za specijalne efekte, ali su iz tvrtke negirali bilo kakvu povezanost s ovom igrom.

Ustvari tek nakon toga započinje "Momo izazov". Pred tinejdžere se postavljaju različiti opasni izazovi koji uključuju samoozljeđivanje, a potencijalno mogu biti i smrtonosni. No, ako žrtva odbije sudjelovati u ovom izazovu "Momo" joj navodno prijeti nasiljem.

Nakon svakog izvršenog izazova žrtve moraju poslati fotografiju kao dokaz, a postoje i tinejdžerska samoubojstva koja se, navodno, povezuju upravo s ovim izazovom.

O cijeloj situaciji se oglasio i glasnogovornik WhatsAppa.

"Lako je blokirati bilo koji telefonski broj i potičemo korisnike da nam prijave problematične poruke kako bismo mogli poduzeti potrebne mjere", izjavio je za Fox News.

Stručnjaci za sigurnost djece na Internetu iskoristili su situaciju da sve roditelje podsjete na potencijalne opasnosti. Kako kažu, "Momo Challenge" je samo još jedan podsjetnik da je nužno znati što vaša djeca rade na Internetu.

"Ne morate znati za svaku platformu i svaku aplikaciju koja postoji, ali morate znati i razumjeti omiljene aplikacije vaše djece, njihove omiljene igre, kao i uređaje koje koriste", zaključila je stručnjakinja za cyber sigurnost, Denise DeRosa u razgovoru za KYW Newsradio.

Savjetodavnu pomoć suicidalnim i depresivnim osobama pruža udruga "Životna linija"Direktnu savjetodavnu pomoć suicidalnim i depresivnim osobama pruža udruga "Životna linija" putem besplatne SOS telefonske linije.

U svom radu Udruga u potpunosti poštuje vašu privatnosti (anonimnost pozivatelja) te ima visoke etičke standarde pružanja psihosocijalne pomoći. Svakom se pozivatelju pristupa individualno, uz poštivanje njegovih osobnih izbora i granica.

Stručna je pomoć dostupna telefonskim putem na broju 0800/123-123 svakim radnim danom od 10 do 22 sata, kao i putem e-maila: pomoc@pomoc.hr.

 

Pročitajte više