Morate zainteresirati bebu da se igra i uči sama

Foto: 123rf/Pinterest

VRIJEME kada bebe trebaju što više provoditi na podu, kada se već same okreću, ali još uvijek ne pužu, vrijeme je intenzivnog razvoja i učenja, no bebe taj posao baš i ne vole raditi same. Vole, ali na kratko. Kao i svako živo biće radije uživaju u društvu pa roditelji iz ljubavi prema bebi sjedaju za pod, belje se, guguću, dodaju bebi igračke, uzimaju ih na ruke, pjevaju im i tako prođe dosta vremena koje je beba trebala provesti u vlastitom istraživanju. 
 
Nije loše naravno praviti im društvo na podu, no često dizanje i pomaganje beba će shvatiti kao da će mama ili tata uvijek biti tu da ih zabavljaju, a trebali bi ipak malo više vremena provoditi u vlastitom istraživanju. To je doba kada više nisu male, male bebe kada su roditelji igračkama i pokretima vježbali bebu i poticali je na kretanje i okretanje, već je riječ o bebama starijima od 4 mjeseca koje se vlastitim pokretima sada trebaju početi pripremati za prve kretnje. 
 
Ukoliko ste jedan od onih roditelja koji su se do sada intenzivno bavili svojom bebom, vrijeme je da je malo počnete puštati da istražuje sama. No nijedna beba neće se sada samo tako pomiriti da ste se vi prestali zabavljati s njom te će joj trebati period adaptacije na nove promjene. To je normalno, i pripremite se na suze, no budite ustrajni radi vašeg i bebinog dobra. Već nakon kratkog vremena beba će se pomiriti da mora biti malo više sama, na podu će biti sigurna, a vi ćete se moći posvetiti nekim drugim obvezama. 
 
Evo stoga nekoliko savjeta kako pomoći bebi da prebrodi vaše odsustvo (i vječno nanašanje po rukama) te se zainteresira da sama krene u istraživanje: 
 
1. Umjesto nošenja na rukama pokušajte bebu što više polagati na svoja koljena dok sjedite na podu. To će biti dobra poza za prijelazno razdoblje - od poze na rukama, do ležanja na podu. U toj novoj pozi koju će vjerojatno prihvatiti svaka beba, ne budite glumac, pokušajte što više izbjegavati bebin pogled, kako bi postali manje interesantni od šarenih igračaka koje ste namjerno ostavili u blizini bebinog pogleda, ali na podu. bebi ćete tako brzo dosaditi te će htjeti dohvatiti igračku i konačno pristati da je odložite na pod. Sada će imati dobar razlog! 
 
 
2. Kada vidite da se beba već izvija iz poze na nogama znate da je spremna te je s pogledom punim povjerenja spustite na leđa, na pod. Igračke ne dirajte - ne pomičite bliže te posebno ne stavljajte bebi u ruke. Beba je ionako sada već prilično fokusirana na njih te će ih dok ste vi još uvijek u povjerljivoj blizini krenuti sama dohvaćati. 
 
3. Ukoliko beba osjeti da je želite napustiti pa ni sama nije sigurna želi li posegnuti za vama ili igračkom, približite joj se malo da osjeti da ste tu, recite joj da ste tu, da vas čuje, nasmiješite se i ne mičite se, beba će tada shvatiti da ćete ostati pa će se opet fokusirati na igračku. Sjetite se - ovo je razdoblje adaptacije i neće uvijek biti ovako. Sada je potrebno bebi uliti povjerenje da ćete vi biti u blizini i kada će se ona početi duže igrati sama. 
 
4. Bebe u ovom periodu već dosta razumiju što im želimo reći jer instinktivno čitaju i našu neverbalnu mimiku, zato ukoliko se vaša beba počne glasno buniti što se je ostavili na podu, ne dižite je odmah. Čučnite na pod pored nje i pitajte je kao velikog čovjeka  -  Tebi je dosta igre? Bi li se odmorila malo? Ako beba u znak pristanka počne mahati ručicama i osmjehivati se (to uvijek znači da zar ne?) primite je u krilo te je na isti način kao što je ranije opisano malo poljuljajte i pomazite i potom opet počnite igru ignoriranja i poticanja da se fokusira na pod.
5. Bebe koje su naučene na stalno nanašanje neće željeti samo tako ostati bez te privilegije, no time činite grešku jer beba u ovoj dobi mora više biti na ravnoj podlozi nego na rukama. Nije više novorođenče. Zato je iznimno važno naučiti ih na pod i na igre kojima će same razvijati pokrete i motoriku koja će im biti potrebna za daljnje korake. 
 
I ne samo za korake, odnosno, prvo pomicanje po podu potom i puzanje. Stručnjaci navode da što će se ranije beba naučiti zabavljati sama tako će im ta navika ostati i kasnije i neće trebati ni televiziju ni roditelje da ih zabavljaju. Bit će samostalnije i kreativnije u izmišljanju novih igara i načina vlastitog istraživanja. 
 
6. Budite blizu tek toliko da ih možete usmjeravati. Razdoblje do 6. mjeseca, odnosno do godine dana intenzivno je razdoblje svake bebe te će vaš stav da dijete ostavljate na podu imati vrlo pozitivne učinke na njihov razvoj. Međutim, ako vaša beba i dalje, nakon što ste s njom prošli ranije opisan period adaptacije na samostalnost i dalje inzistira na rukama ili nepomično, nezainteresirano leži unatoč igračkama na podu, tada promijenite taktiku. Za početak umjesto igračaka na podu ostavite nešto što inače nije bebino - primjerice lončić, sjajnu zdjelicu ili nešto slično što će joj zaintrigirati maštu. Potom, ukoliko beba i dalje nema namjeru dohvatiti igračku, tek tada joj je možete približiti ili je pomicati bliže. Važno je samo da beba shvati čar samostalnog dohvaćanja igračke jer će tada za stvarno sama krenuti u svijet istraživanja. Kada joj jedna igračka dosadi pomalo će krenuti u napad na drugu. I tako će malo po malo sama potaknuti svoj razvoj, a vi ćete pritom komotno moći malo predahnuti sretni što vaša beba zna kako sama učiti. 
 
Ovi savjeti inače stižu od jedne novozelandske učiteljice koja se posvetila učenju i razvoju beba prema, u Hrvatskoj također već poznatoj, RIE filozofiji (Resaurces od Infant Educarers). 

 
 
 

 

Pročitajte više