Možemo li bojiti kosu u trudnoći?

Foto: Shutterstock

MNOGE trudnice se pitaju je li sigurno bojiti kosu u trudnoći. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, većina istraživanja, iako ograničena, pokazuje da je to sigurno.

Bojenje kose tijekom dojenja također je sigurno, kažu. Vrlo malo kemikalija koje se koriste u boji za kosu ulazi u vaš krvotok, tako da je malo vjerojatno da će se značajna količina prenijeti majčinim mlijekom, prenosi The Sun.

"Ako žena inače boji kosu i prije je sigurno koristila boje, nema znanstveno utvrđenog razloga da prestane bojiti kosu u trudnoći, pod uvjetom da nastavi slijediti upute za korištenje. Uvijek napravite test na eventualne alergije 48 sati prije svake primjene, čak i ako ste prije koristili istu marku boje", kaže frizerka Kathy Rogerson.

I trihologinja Sally-Ann Tarver podržava ova stajališta i kaže: "Kosa postaje jača i zdravija tijekom trudnoće i zapravo lakše podnosi boju."

Ipak, stručnjak za bojenje kose Bruno Elorrioz za Telegraph savjetuje da žene s bojenjem kose pričekaju do drugog tromjesečja.

"Promjene u razinama hormona mogu utjecati na to kako ćete reagirati na boju, čak i ako je godinama koristite. Ovo je osobito važno ako koristite boju koja se nanosi izravno na vlasište. Međutim, postoji veći rizik od alergije na kemikaliju PPD (parafenilendiamin) i prije svakog bojenja kose potrebno je napraviti patch test na alergiju na PPD", savjetuje. 

Možete pričekati s bojenjem kose do 13. tjedna trudnoće, kada je rizik da će kemijske tvari naštetiti djetetu mnogo manji.

Pročitajte više