Najčešći razlozi teškog disanja kod djece

Foto: 123rf

KADA vaše dijete oboli od bolesti dišnog sustava, njegovi se maleni dišni putevi lakše napune sluzi nego kod starijeg djeteta ili odraslog čovjeka.

To uzrokuje otežano disanje koje je posebno izražajno kod izdisanja kada se čuje zvuk sličan pištanju. Ali imajte na umu da su teško disanje i hroptanje simptomi, a ne dijagnoza. Evo nekoliko najčešćih uzroka teškog disanja.  

Bronhitis
 
Ovu bolest uzrokuje virusna infekcija. Maleni dišni putovi, bronhiji, oteknu i otežavaju djetetu disanje. Simptomi bronhitisa su teško i ubrzano disanje, kašalj i temperatura iznad 38 stupnjeva. Ako dijete dobro jede i spava, obično se virus pusti da sam prođe. U teškim slučajevima dijete se može hospitalizirati i staviti na kisik, a često se primjenjuje i inhalator putem kojeg dijete prima lijek kako bi lakše disalo.
 
Obična prehlada
 
U prve dvije godine djeca prebole 8 do 10 ovakvih prehlada . Začepljen nos, curenje iz nosa, teško disanje, kašalj i niska temperatura, oko 37.5 stupnjeva, simptomi su prehlade. Najvažnije je da se djetetu ne daju lijekovi protiv prehlade koji se mogu nabaviti bez recepta. Iako se simptomi obično smire u roku dva tjedna, kada je novorođenče u pitanju nazovite svog pedijatra na prvi znak otežanog disanja i kašljanja. Kod djece mlađe od 3 mjeseca prehlada se može razviti u upalu pluća ili neku drugu težu bolest. 
 
Astma
 
Astma je kronična plućna bolest kod koje oteknu i suze se dišni putevi i proizvodi se višak sluzi. Astmu je teško dijagnosticirati kada su novorođenčad i malene bebe u pitanju. Simptom astme je učestalo teško disanje. Liječi se inhalacijama i raspršivačima. Važna je i obiteljska povijest bolesti, jer je astma genetski nasljedna bolest.
 
Kako olakšati disanje astmatičarima?
 
Držite dijete podalje od dima cigareta.
 
Redovito usisavajte kako biste spriječili nakupljanje prašine. 
 
Često zračite prostorije kako biste izbjegli vlagu i plijesan.
 
Perite često posteljinu kako biste se riješili prašine.
 
Redovito mijenjajte filtere u ventilacijama i klima uređajima. 
 
Pratite reakciju djeteta kada je u blizini pasa i mačaka. Ako teže diše i kašlje kada je u njihovoj blizini, moguće je da je alergično. 

Pročitajte više