Naučite razlikovati hrkanje od apneje kod male djece

Foto: 123RF

VELIKI broj djece hrče, a oko deset posto njih hrče gotovo svaku noć.
 
Hrkanje može biti samo zvuk koji dijete proizvodi prilikom disanja dok spava, ali može ukazivati i na zatvaranje dišnih puteva i probleme s disanjem. Otvaranje i zatvaranje dišnih kanala uzrok je vibracije u grlu, a koliko će dijete glasno hrkati ovisi o tome koliko su dišni putevi zatvoreni, odnosno koja količina zraka prolazi kroz kanale. Mališani tri ili više godina uglavnom grču kada su u dubokom snu.
 
Primarno hrkanje nije povezano s ozbiljnim problemima kao što je sindrom opstruktivne apneje spavača ili buđenja tijekom nedostatka kisika, objašnjavaju stručnjaci iz američkog udruženja koje se bavi istraživanjem spavanja.
 
Glasno i neprestano hrkanje s druge strane nije uobičajeno kod zdrave djece te ono može biti znak da dijete ima dišnu infekciju, začepljen nos, alergiju ili apneju.
 
Probleme s disanjem prilikom spavanja ima između 1 i 3 djece. Ako je hrkanje praćeno stankama u disanju, stručnjaci naglašavaju da postoji mogućnost da dijete ima apneju.
 
Glasno i često hrkanje, stanka u disanju tijekom sna, nemirno spavanje, znojenje tijekom noći, umor, samo su neki od pokazatelja da dijete možda ima apneju, dok tijekom dana često ima glavobolje, nervozno je i ponekad agresivno. 
 
Apneja se manifestira stankama u disanju koje mogu trajati od nekoliko sekundi do jedne minute.

Pročitajte više