Ne budite „helikopter mama“ – ne radite to svojoj djeci

Foto: 123rf
 
"HELIKOPTER roditelji" neprestano su nad djecom i  po potrebi, uskaču svaki puta kada negdje „zaškripi“, uklanjajući svaku prepreku pred kojom bi se dijete moglo naći. Brojna istraživanja pokazuju da ovakav pristup negativno utječe na razvoj osjećaja odgovornosti kod djece, dok kod roditelja izaziva frustraciju a često i depresiju.
 
Takozvani roditelji "helikopteri", koji se previše brinu i nadziru svoju djecu dok se igraju vani mogu im nesvjesno biti uzrok manje aktivnosti, pa čak i pretilosti, otkriva studija Sveučilišta Sjeverna Karolina provedena u javnim parkovima diljem SAD-a. Takav tip roditelja, koji želi nadzirati i kontrolirati sve segmente dječjeg života, stalno prekida dječju igru zbog čega se djeca primire, prestanu igrati i na kraju završe sjedeći. Isto tako mogu sjediti i pred kompjuterom ili televizijom, upozoravaju stručnjaci. 
 
Djeca su sve razmaženija, a za to su krivi roditelji, odnosno, određeni tip roditeljstva. Termin "helikopter roditelj", podrugljiv je izraz koji se prvi put pojavio još 1969. u knjizi dječjeg psihologa Haima Ginoa Između roditelja i tinejdžera, gdje jedan tinejdžer kaže: "Majka nada
 mnom lebdi kao helikopter."
 
Normalno je da ne želimo da nam djeca ikada budu povrijeđena, emocionalno ili fizički, ali nažalost ne živimo u takvu svijetu. Zapravo, ako bdijemo nad djecom cijelo vrijeme, štitimo ih od svega što bi im moglo nauditi, ne dopuštamo im da se mijenjaju, uče i razvijaju. 
 
Psiholog Michael Ungar, predstojnik Centra za istraživanje otpornosti Sveučilišta Dalhousie, rekao je da je „smisao roditeljstva odgojiti dijete koje je spremno nositi se sa zadaćama odraslih... Uvijek je bolje osnažiti djecu da biraju dobro i odlučuju za sebe namjesto učiti ih ovisnosti o roditeljima koji će za njih sve riješiti.“
 
Ekonomska kriza i recesija samo doprinose produžetku djetinjstva, odnosno adolescencije i sve težem odvajanju već odrasle djece od roditelja. Pojedine studije čak pokazuju da većina tridesetogodišnjaka, koja se pod pritiskom recesije vratila u roditeljski dom, nema ništa protiv toga, naprotiv, smatraju da im je život sa roditeljima daleko udobniji od samostalnog.
 

 

Pročitajte više