Ne žurite s uvođenjem dohrane, stručnjaci naglašavaju da tako riskirate bebino zdravlje

Foto: 123rf

IAKO su preporuke o uvođenju dohrane krutom hranom već dulje iste i kažu da bi s njom trebalo početi u dobi od oko šest mjeseci, mnogi roditelji s dohranom počinju ranije. Pogotovo s bebama koje se hrane adaptiranim mlijekom. 
 
Međutim, jedno nedavno istraživanje u kojem je sudjelovao tim američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrilo je da prerano uvođenje krute hrane vodi većem riziku od razvoja dijabetesa i pretilosti.
 
Istraživanje je provedeno na uzorku od 1482 bebe, u dobi od šest do 36 mjeseci, a tim je analizirao podatke iz National Health and Examination Surveyja, prikupljane u razdoblju od šest godina.  
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, prenijeli su ih brojni portali, a pokazali su da samo 32,5 posto beba s dohranom počinje u pravo vrijeme, što može utjecati na njihovo zdravlje. 16,3 posto beba s dohranom je startalo prije četvrtog mjeseca života, a 38,3 posto u razdoblju od četvrtog do šestog mjeseca. 
 
"Ako beba počne jesti krutu hranu prije vremena, moguće je da će tako propustiti važne hranjive tvari koje bi u tom razdoblju života još trebala dobivati samo iz mlijeka, dojenog ili adaptiranog", objasnila je dr. Chloe Barrera, nutricionistica iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti te dodala da slične rizike mogu doživjeti i bebe koje pak prekasno startaju s dohranom, jer tako propuštaju, u pravo vrijeme, crpiti tada već potrebne mikronutrijente iz hrane, što pak vodi mogućim rizicima od pojave alergija i slabije uhranjenosti. Osim toga, alergiju na hranu mogu razviti i djeca koja su s dohranom počela ranije od preporuka, zato što njihova crijeva u tom ranijem razdoblju još uvijek nisu spremna na različitu hranu, samo mlijeko. 
 
Zato je šest mjeseci idealna dob, a iako su bebe poprilično različite, preporučuje se da s dohranom ne počinju prije nego što: 
 
- dobro kontroliraju glavu 
- pokazuju interes za drugom hranom, osim mlijeka 
- mogu sjediti 
- traže sve više hrane 
 
Ako su prema ovim znakovima bebe spremne za dohranu, tad je u redu ako se s njom počne i u dobi od oko 17 tjedana starosti, jer smjernice kažu da je idealna dob za početak uvođenja krute hrane najranije od 17. tjedna, a najkasnije do 26. tjedna.  

 

Pročitajte više