Ništa ne može odvratiti samopouzdano dijete. Pomozite mu da izgradi tu važnu osobinu

Foto: Unsplash

OD DANA kada počnu razvijati osobnost, djeca pokazuju brojne osobine. Međutim, jedna od njih sama se javlja samo kod nekolicine, a drugi je moraju graditi. To je samopouzdanje. Neka djeca trebaju dodatni poticaj kako bi bila samouvjerena. Odgajanje takve djece zahtijeva dodatni trud roditelja. 

Povjerenje ulijeva pozitivnost djetetu

Kao roditelj, znate koliko je teško suočiti se s padovima koje nosi život. U tim kriznim trenucima, samopouzdanje je ono što bi djetetu moglo pomoći da prebrodi krize. Ništa ne može odvratiti samopouzdano dijete. Ništa ne može poljuljati integritet nekoga tko je pozitivan. Osim toga, samopouzdanje pomaže djetetu u odabiru karijere, pronalasku mjesta u društvu, gradnji odnosa na radnom mjestu i ugleda u životu općenito.

Izgradnja samopouzdanja je postupan proces

Samo govorenje riječi poput "dobro ti ide" ili "najbolji si" neće pomoći djetetu da bude samouvjereno. Kako biste mu pomogli da izgradi samopouzdanje, morate redovito ulagati napore jer je to postupan proces. Kad odgajate dijete, radite male korake. Ogroman skok možda se čini lakšim, ali morate pratiti brzinu djeteta.

Pohvale i komplimenti čine čuda, ali nemojte pretjerivati

Riječi ohrabrenje imaju moć pomicati planine. Uvijek cijenite svoje dijete zbog njegovih postignuća. Hvalite njegove snage i ohrabrujte ih kada su u pitanju njihove slabosti. Ali nemojte pretjerivati jer to može kod djeteta izgraditi arogantan stav umjesto samopouzdanja. Dijete može postati ovisno o pohvalama i zahvalama i trebat će često takve riječi kako bi potvrdilo svoju vrijednost.

Pričajte priče o hrabrosti

Osim što s djetetom treba dijeliti životna iskustva, potrebne su i priče o samopouzdanju. Djeci možete pričati o likovima koji su se suprotstavili lošim postupcima zlikovaca i hrabro se borili protiv njih.

Važni savjeti koje treba imati na umu

Ovi savjeti će vam pomoći u procesu izgradnje samopouzdanja kod djeteta:

  • nemojte grubo kritizirati druge
  • čak i kada se dijete natječe, pričajte pozitivno o njegovom protivniku,
  • pohvalite dijete, ali u granicama,
  • učite dijete ljubaznosti,
  • podučite dijete o darivanju i donacijama,
  • razgovarajte o snagama, ali i slabostima,
  • uključite dijete u rasprave i poslušajte njihove prijedloge,
  • naučite dijete osnovama financija.

Obratite pozornost na ponašanje svog djeteta

Samopouzdanje nestaje kada se na njega gleda kao na osobinu kojom se ostvaruje dominacija nad drugima. Kada vidite da vaše dijete pokazuje superiornost u odnosu na drugu djecu, trebali biste znati da se vaše učenje o samopouzdanju izjalovilo.

Ako se dijete počne nezdravo isticati, razgovarajte s njim o važnosti povjerenja i naučite kako ga ne koristiti da bi steklo moć nad drugima. Samopouzdanje je odraz vlastite snage, a ne sredstvo kojim ćete nekoga nadjačati, piše Times of India.

Pročitajte više