Nova studija osvijetlila pravu dubinu odnosa između baka i unučadi

Foto: Shutterstock

VEZA između bake ili djeda s unucima može biti nešto nevjerojatno posebno i važno. Iako nisu svi odnosi isti, roditelji obično žele da njihova djeca imaju dobar odnos s njihovim roditeljima, zbog mentalnog zdravlja i dobrobiti svoje djece i njih samih.

Radi se o toliko važnom odnosu da se redovito provode studije o tome kako dinamika tih odnosa funkcionira i što je može poboljšati ili poremetiti.

Prema Study Finds, tim istraživača je analizirao kako na bake i djedove djeluje promatranje fotografija svoje unučadi. Ova je studija objavljena u Royal Society Publishing.

Razmjena fotografija je nekim bakama i djedovima jedina opcija za kontakt s unučadi

Neke obitelji imaju bake i djedove koji žive u udaljenom gradu ili čak izvan države, a to znači da se mogu osloniti na fotografije kako bi mogli baciti pogled na živote jedni drugih. Iako to možda nije idealno, najbolja je opcija koju imaju. Ovo je prva studija koja se bavila moždanim funkcijama baka.

Istraživači su otkrili da kad bake gledaju slike svojih nasmijanih unuka, one počnu proživljavati iste osjećaje. Ako su vidjeli sliku svog unuka tužnog ili uplakanog, također su suosjećale. Otkrili su da dio ljudskog mozga koji je odgovoran za emocionalnu empatiju "zasvijetli" pri pogledu na fotografije unuka.

Primijećena promjena moždane aktivnosti

Studija je provedena tako da su bake bile podvrgnute MR skeniranju dok su gledale nekoliko različitih fotografija: fotografiju svog unuka, djeteta koje nikada nisu upoznali, majke njihovog unuka i odrasle osobe koju prije nisu sreli.

Rezultati su pokazali da su bake razvile najveću moždanu aktivnost kada su gledale slike svojih unuka u usporedbi s onima kada su gledale slike drugih. Jači odnos između bake i unuka pokazao je najjaču promjenu u aktivnosti mozga. Ova studija mogla bi potaknuti dodatna ispitivanja ovog područja, budući da su istraživači bili fascinirani onim što su otkrili.

Pročitajte više