Odgoj djeteta tijekom koronavirusa: Sedam savjeta za razvedene roditelje

Foto: Pexels

MEĐU mnogim svakodnevnim problemima s kojima se roditelji susreću tijekom ove pandemije ne priča se često o jednoj, posebno ugroženoj skupini roditelja, a to su rastavljeni roditelji. Nameće se pitanje što se sve iz Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi u ovom razdoblju mora poštovati, a gdje se povlači granica. Nema jasnog odgovora i situacija je u najmanju ruku komplicirana. Suočivši se s ovim problemom, u SAD-u je udruga odvjetnika za brakorazvodne parnice donijela upute za rastavljene roditelje koje se sastoje od sedam savjeta koji su apsolutno primjenjivi i za Hrvatsku. Uz primjenu tih savjeta ovo vrijeme zahtijeva i dozu empatije pa možda i darežljivosti prema bivšem partneru. Imajte na umu da se radi o dobrobiti vašeg djeteta i pri donošenju odluka sve ćete uspjeti proći normalno. Evo uputa:

1. Pazite na zdravlje. Pratite upute Nacionalnog stožera i budite dobar primjer svojem djetetu. Redovito perite ruke, dezinficirajte površine i pridržavajte se uputa o socijalnom distanciranju. Da biste ostali informirani, pratite relevantne medije i izbjegavajte informacije koje kruže društvenim mrežama.

2. Budite pažljivi. Budite iskreni prema svojem djetetu o opasnostima koje dolaze s ovom pandemijom i o ozbiljnosti situacije, ali zadržite mirnoću. Važno je da djeca imaju svijest o tome da će s vremenom ova situacija proći i da će sve biti u redu. Pazite na komentare koje dajete dok su vam djeca u blizini i pokušajte im ipak malo limitirati pristup vijestima.

3. Poštujte odluke suda i Centra za socijalnu skrb. Koliko je god to moguće, bez obzira na neobične okolnosti, pokušajte poštovati odluke koje su donesene u brakorazvodnoj parnici. U situacijama kada to zbog objektivnih razloga zbilja nije moguće, pokušajte to s drugim roditeljem iskomunicirati, ali držite Centar za socijalnu skrb informiranim o vašim odlukama.

4. Budite kreativni. Sasvim je moguće da jedan roditelj sada neće moći vidjeti dijete neko vrijeme, a da će istovremeno drugi imati više obveza nego što je dogovoreno. Budući da će se određeni planovi sigurno morati mijenjati, inicirajte bliskost s roditeljem koji ne može vidjeti dijete kroz FaceTime, Skype, zajedničko gledanje filmova i čitanje knjiga.

5. Budite transparentni. Ako sumnjate da ste možda bili izloženi virusu ili su vam se pojavili simptomi bolesti, budite iskreni prema drugom roditelju i zajedno se dogovorite kako ćete zaštititi dijete od izloženosti. Naravno, ako se dijete razboljelo, tu informaciju moraju imati oba roditelja.

6. Budite darežljivi. Nakon završetka krize pokušajte nekako dogovoriti dodatno vrijeme za roditelja koji nije mogao vidjeti dijete u ovom razdoblju. Budite fleksibilni oko mogućnosti viđanja i imajte na umu da je vašem djetetu sigurno nedostajao drugi roditelj i da ga želi vidjeti.

7. Budite puni razumijevanja. Nema sumnje da će pandemija dovesti do ekonomske krize i gubitka mnogih radnih mjesta. Mnogi roditelji koji plaćaju alimentaciju mogli bi se naći u problemu. Ako ste to vi, pokušajte uplatiti barem neke novce mjesečno, čak i ako ne možete platiti cijeli iznos. Ako ste pak roditelj koji prima alimentaciju, pokušajte pokazati malo razumijevanja. Naravno, manjak novca će i vama biti problem, ali pokušajte se zajedno dogovoriti da radite ono što je u najboljem interesu djeteta. A to možda nije uvijek novac.

Pročitajte više