Osam najčešćih alergija na hranu na koje bi roditelji trebali obratiti pozornost

Foto: 123RF

UVOĐENJE krutih namirnica može novopečenim roditeljima biti zastrašujuće. Potrebno je slijediti puno pravila, a stvar postaje još kompliciranija kad znamo da dijete potencijalno može reagirati na određene namirnice.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) identificirala je osam najčešćih alergena u hrani na koje roditelji trebaju pripaziti. To su mlijeko, jaja, riba, školjke, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica i soja.

Istraživači procjenjuju da će jedno od 13 djece razviti alergiju na hranu u životu, a ovih osam alergena obuhvaća 90 posto svih alergija na hranu. Srećom, nova istraživanja u vezi s alergijama na hranu ohrabrujuća su i osnažuju roditelje.

Sve je više dokaza da hranu poput kikirikija, ribe i jaja treba uvoditi, u primjerenoj formi, u ranoj dobi. LEAP-ova (Early Learning About Peanut Allergy) studija pokazala je da rano uvođenje kikirikija ima 97 posto smanjene šanse da se alergija razvije kasnije u životu u visokorizičnih populacija. To je zato što se alergije razvijaju kod djece, odnosno niste rođeni s njima.

Alergijske reakcije na hranu u ranoj dobi najčešće su blage i uglavnom se očituju na koži. Mogu se javiti osip ili svrbež u ustima ili ušnom kanalu. 

Preporuka stručnjaka je da uvođenju krute hrane pristupite bez straha. Uvodite jednu po jednu namirnicu te je nudite djetetu tri dana kako biste dobili dovoljno vremena da uočite reagira li na nju. Kad se uvjerite da alergije nema i da mu ne smeta, kombinirajte je s drugima.

Pročitajte više