Osam svakodnevnih stvari koje nećete moći raditi dok se oporavljate od carskog reza

Foto: 123RF

MNOGE žene iznenade se kad nakon carskog reza, dogovorenog ili ne, shvate da mnoge svakodnevne stvari neće moći obavljati dok se oporavljaju od te ozbiljne operacije. 

Nakon carskog reza slijedi oporavak koji može trajati dva do četiri dana u bolnici, a onda šest ili više tjedana po povratku kući. Tijekom tog perioda neke žene će se poželjeti vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, ali to nije izvedivo. Trebat će vremena da tijelo zacijeli. Ako se žena ne oporavi, rez neće zarastati ili se može ponovno otvoriti, što produljuje vrijeme oporavka. Zbog toga je važno zatražiti pomoć u obavljanju zadataka nakon carskog reza.

Evo nekoliko aktivnosti koje žena ne može obavljati kad se oporavlja od carskog reza.

Kretanje po stepenicama

Žene nakon carskog reza ne bi trebale pretjerano koristiti stepenice. U početku to treba potpuno izbjegavati i raditi samo umjereno, piše Baby Gaga.

Ako živite u kući, svakako odaberite jednu razinu u kojoj ćete boraviti u prvim danima. Koju god etažu odaberete, opremite je svime što trebate za brigu o sebi i djetetu.

Podizanje starijeg djeteta

Jedina stvar koju bi žena trebala podizati nakon carskog reza je novorođenče, ističe Intermountain Healthcare. To znači da će majke morati izbjegavati podizanje starije djece dok rez ne zacijeli i trbušni mišići ne povrate snagu. To će potrajati oko šest tjedana.

Naravno, to ne znači da starije dijete treba zanemariti. Pažnju mu možete pokazati sjedenjem uz njih te maženjem i paženjem. 

Ustajanje iz kreveta

Nakon carskog reza, ustajanje iz kreveta je izazovan zadatak. Prema Kidsly Mom, najbolji način da ustanete je da se okrenete na jedan bok, savijete koljena, polako izbacite noge iz kreveta, gurnete se u sjedeći položaj pa iskoračite iz kreveta. 

Pijenje gaziranih napitaka

Probavni trakt u prvih nekoliko tjedana nakon carskog reza ne radi isto kao prije operacije. Stoga International Foundation For Gastrointestinal Disorders tvrdi da treba izbjegavati pijenje gaziranih pića.

"Nakupljanje plinova može uzrokovati mučnu bol u trbuhu, kao i u ostalim dijelovima tijela. Pijte puno vode", navode. 

Smijanje

Tko se ne voli dobro nasmijati? Netko tko je upravo podvrgnut carskog rezu. Stvari poput smijeha mogu prouzročiti bol, pokazale su studije.

Vožnja

Tijekom vožnje nikad ne možete znati što će se dogoditi na cesti. Mogla bi se pojaviti potreba za naglim pritiskanjem kočnice, a to može uzrokovati bol. Liječnica Ann Tan kaže da je najbolje izbjegavati samostalnu vožnju prvih nekoliko tjedana nakon carskog reza. 

Teški kućanski poslovi

Sjediti i ništa ne raditi je mnogima teško, ali tu želju za spremanjem treba umanjiti nakon carskog reza. Predmeti poput usisivača su puno teži od onoga što je preporučeno podizati osam tjedana nakon operacije. 

Kupanje

Iako možda žudite za toplom kupkom, WebMD kaže da s tim pričekate. Rez treba vremena da zaraste, a voda će ga razmočiti i može se pojaviti infekcija koja dovodi do niza novih problema i produžuje oporavak.

Pročitajte više