Ovakve trojke stvarno su jako, jako rijetke

Screenshot: Youtube

U HOUSTONU su rođene trojke, što i ne bi bila neka udarna vijest da trojke nisu jednojajčane. Odnosno ne samo da su jednojajčane, već se jajašce tijekom rane trudnoće podijelilo, ne jedanput, već dvaput, što je izuzetna rijetkost u prirodi. 

Službeni termin jednojajčanih blizanaca i trojki je višestruko jednojajčani plod s obzirom da plod nastaje dijeljenjem jajašca na dva embrija s jednakim DNK-om, i znanost zapravo još uvijek nema čvrsto stajalište zašto i kako se jedno jajašce podijeli na više od dva dijela. Iako se upravo to događa u jednoj od 1.000 trudnoća diljem svijeta. I ne samo to: veća je rijetkost da se rode dvojajčani od jednojajčanih blizanaca, ali najveća je rijetkost upravo ovakva trudnoća, iz koje su proizašla tri identična djeteta. Tri identična blizanca. Svaka čast na prirodi koja još uvijek ne otkriva kako je i zašto je to moguće. 

A koliko je ovakav slučaj rijedak, trenutno vijećaju brojni znanstvenici pa tako jedna grupa, kako izvještava Reuters, ističe da se ovakav slučaj bilježi kao jedan od 200 milijuna, druga grupa je neodređenija pa kaže da ova rijetkost dolazi kao jedna od 60.000 do 200 milijuna, a treći pak pokušavaju naći neku zlatnu sredinu pa kažu da se ovako nešto dogodi na jednoj od 100 milijuna trudnoća.

Dakle, ako se ne mogu dogovoriti oko statistike ne mogu se dogovoriti niti oko pravog razloga kako je to moguće, ali ostaje činjenica, provjerena činjenica, da se trojke i četvorke uglavnom rađaju iz višejajčanih stanica te je svaki embrij jedinka za sebe, sa svojim vlastitim DNK-om. 

Zanimljiva je i činjenica da se u svijetu bilježi veliki porast rađanja blizanaca i to mahom u razvijenijim zemljama, gdje se bilježi sve više umjetno oplođenih trudnoća, a i sve veća dobna starost rodilja definitivno ide u prilog tome. 

No kako se mijenja statistika, tako se zapravo polako mijenja i ono što smo spomenuli na početku. U svijetu blizanaca još uvijek vode jednojajčani  blizanci, ali se iz ova dva razloga bilježi sve veći porast dvojajčanih. 

Ako u vašoj obitelj postoji slučaj blizanaca, sami ste dio takvog tima ili tek očekujete svoj par u trbuhu, znate li da to zapravo uopće nema nikakve veze s vašim genima. Obično kažu da su blizanci genetski mogući, odnosno veće su šanse da rodite blizance ako već postoji netko takav u vašoj obitelji, no znanstvenici ipak kažu da to baš nema logike. Barem tako ističu znanstvenici u članku objavljenom u The Washington Postu gdje se spominje kako blizanačke trudnoće, višejajčane, imaju veze samo s tim da je u trenutku začeća oplođeno više jajašaca, što rezultira višejajčanom trudnoćom, odnosno različitim bebama, dok se jednojajčani blizanci (trojke, četvorke, petorke...) zapravo smatraju pukom srećom. Ili se još uvijek tako smatraju, dok god još nitko nije znanstveno protumačio ovaj izazov prirode.  
 
O svemu tome ovaj mali ženski trojac - Addison, Kinsley i Savannah, sigurno neće brinuti, a još je nešto sigurno – bebe u bolnici sigurno nitko nije pomiješao pa njihovi roditelji mogu slobodno uživati, znajući sto posto da su njihova djeca baš njihova. A to što ih za života neće sami malo pomiješati, to je već problem s kojim će se roditelji morati naučiti nositi na svoj način.

Pročitajte više