Ove četiri rečenice roditelja mogle bi biti znak za zabrinutost, tvrdi učiteljica

Foto: Shutterstock

DANIELLE Lyon koja je skoro deset godina radila kao učiteljica odlučila je za The Sun podijeliti neke od uobičajenih fraza roditelja koje često čuje, a za koje misli da su znak uzbune. Kako je objasnila, neke stvari samo roditelji primjećuju kod svoje djece, a to joj daje uvid u njihovo mentalno, kao i fizičko stanje, ali i ukazuje na potencijalne probleme.

''Moje dijete nema samopouzdanja''

Ako roditelj osjeća da je njegovo dijete sramežljivo i nepouzdano, to može biti zbog nekoliko razloga, a važno je doći do uzroka. Kako objašnjava učiteljica, nedostatak samopouzdanja često se zna pojaviti kada dijete ne razumije nešto o čemu se govori na satu pa je previše sramežljivo da bi se uključilo.

''Također može biti da se djetetu nedavno dogodio određeni incident ili neugodna situacija u školi koja je mogla na bilo koji način naručiti njegovo samopouzdanje. To bi čak mogao biti znak vršnjačkog nasilja jer dijete ne osjeća podršku svojih vršnjaka'', dodaje Lyon.

''Moje dijete je jako napredno''

Iako je u teoriji ovo dobar znak, ponekad može ukazivati na određene probleme. ''Roditelji bi to mogli reći ako im dijete kaže da mu je dosadno u školi. Možda mu rješavanje određenih zadataka ide brže i lakše nego nekim drugim učenicima'', objašnjava učiteljica. ''Ponekad se dogodi da je učenik uistinu jest napredniji od većine, ali ponekad on tu izjavu može koristiti kao ispriku za lijenost.''

Isto tako, Lyon naglašava kako u nekim slučajevima dosada na satu može biti znak da se dijete muči s rješavanjem zadataka i učenjem zbog čega mu ništa što radi u školi nije naročito zanimljivo. "Važno je kao roditelj surađivati ​​s učiteljem svoga djeteta kako biste pronašli pravi uzrok'', dodaje učiteljica.

''Moje dijete se više voli igrati samo''

Roditelji često smatraju da je to razlog za zabrinutost, ali u velikoj većini slučajeva to uopće nije toliko loše, tvrdi učiteljica. Upravo suprotno, ponekad želja za samostalnom igrom može biti vrlo dobar znak kod djeteta.

''Kad roditelji to spomenu učitelju, to često znači da je roditelj zabrinut da se njegovo dijete ne povezuje ili ne druži na pravi način s drugom djecom. U stvarnosti nema ništa loše u tome da su prirodno introvertirani jer ova djeca često imaju tendenciju razviti visoku razinu kreativnosti i mašte'', objašnjava Lyon.

''Moje dijete ne govori o školi''

''U slučaju da vaše dijete ne razgovara s vama o školi, onda postoji zabrinutost da ne uživa u njoj i da se ne povezuje dobro s određenim predmetom. Međutim, ako su vrlo mladi, to bi moglo biti samo zato što je prisjećanje vrlo različito u ranom djetinjstvu. Možda se jednostavno ne sjećaju svega što su tog dana proživjeli'', objašnjava učiteljica.

Ako su kojim slučajem stariji, Lyon tvrdi kako možda jednostavno ne uživaju u ispitivanju o njihovom danu na licu mjesta, što je također sasvim normalna pojava. No ponekad je posrijedi neki ozbiljniji problem. ''Tada pokušavamo otkriti o čemu se točno radi kako bismo riješili problem'', dodaje.

Pročitajte više