Ove dvije aktivnosti mogu pomoći da odgojite pametniju djecu, pokazala je studija

Foto: Pexels

RODITELJI koji žele odgojiti pametniju djecu trebali bi ih upisati na organizirani sport i potaknuti ih na čitanje, sugerira nova studija.

Neuroznanstvenici sa Sveučilišta istočne Finske dvije godine su proučavali 504 djeteta u dobi između 6 i 9 godina. Djeca koja su provodila više vremena čitajući i baveći se timskim sportovima razvila su bolje vještine razmišljanja od one koja su se usredotočila na druge aktivnosti, kažu istraživači.

Najbolje rezultate ostvarila su djeca koja su kombinirala sport i čitanje sa zdravom prehranom, koja je definirana kao tradicionalna nordijska prehrana koja uključuje nemasne mliječne proizvode i malo crvenog ili prerađenog mesa.

Jedan dio nalaza studije se posebno ističe, a to je sugestija da strukturirana tjelesna aktivnost, poput organiziranog sporta, može poboljšati kognitivne vještine djece. Otkriće se temelji na prošlim istraživanjima koja su pokazala jasnu vezu između povećane tjelesne aktivnosti i poboljšane funkcije mozga, uključujući pamćenje i sposobnost učenja.

Djeca koja se bave sportom često imaju više samopoštovanje i niže stope anksioznosti i depresije od svojih vršnjaka, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Timski sportovi nude poticaj mentalnom zdravlju jer spajaju tjelesnu aktivnost s društvenim razvojem.

Ipak, stručnjaci često preporučuju zdravu kombinaciju strukturirane i nestrukturirane igre za djecu: prva može pružiti ciljanije učenje, dok druga može pomoći u poticanju kreativnosti i samomotivacije.

Knjigama protiv videoigara

Čitanje iz zadovoljstva povezano je s boljim mentalnim zdravljem, kreativnošću i vještinama rasuđivanja kod djece, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Cambridge provedeno ranije ove godine.

Djeca koja provode više vremena čitajući postižu bolje rezultate na kognitivnim testovima od djece koja to vrijeme zamjenjuju vremenom ispred ekrana, prema prethodnim studijama Dječje bolnice u Cincinnatiju.

Međutim, prema Američkoj psihološkoj udruzi, videoigre nude i neke dobrobiti dječjem razvoju - jačaju pamćenje, svijest o prostoru i, kada se igraju u timu, jačaju društvene vještine. Ali taj kognitivni razvoj zasjenjuje igranje bez nadzora. Tada djeca pokazuju otrovno i uznemirujuće ponašanje.

Pročitajte više