Ove rečenice roditelji često izgovaraju, a mogu narušiti odnos među braćom

Foto: Pexels

ODGOJ djeteta složen je i težak zadatak, a podizanje nekoliko djece odjednom čini taj proces još kompliciranijim. Ne samo da je potrebno izgraditi odnos pun povjerenja sa svakim djetetom, već im treba pomoći da imaju dobre međusobne odnose. Nažalost, ponekad upravo fraze koje kao roditelji izgovaramo mogu dovesti do sukoba. 

Donosimo nekoliko rečenica koje su štetne i bolje ih je ne koristiti pri odgoju djece ako želite spriječiti natjecanje braće.

"Uzmi brata ili sestru za primjer"

Možda vam se čini da je usporedba s drugom djecom odlična motivacija. No ono što dijete čuje je samo da njegovog brata ili sestru volite više ili da je on ili ona gori. To stvara osjećaj zavisti, što može dugoročno dovesti do problema sa samopoštovanjem.

"Pazi na mlađeg brata/sestru"

Preporučuje se zamoliti stariju djecu da brinu o mlađoj, ali samo kada postoji značajna razlika u godinama. Starije dijete ne može u potpunosti zamijeniti roditelje. U idealnom slučaju, briga o mlađem bratu ili sestri treba doći od djeteta, kao izraz njegove/njezine ljubavi.

"Moraš ga/je voljeti"

Nova beba u obitelji može biti izvor stresa za starije dijete. U njemu se može pojaviti ljubomora. Napori da starije dijete zavoli mlađe samo može pojačati osjećaj odbojnosti. Puno je bolja opcija da planirate vrijeme koje ćete provesti i posvetiti isključivo starijem djetetu.

"Ti si stariji/a, budi pametniji"

Prisiljavanje starijeg djeteta da popusti radi mlađeg može narušiti odnos među djecom, ali i uzrokovati osobne probleme starijem djetetu. Zbog opterećenja i stalnog pritiska može izrasti u manje optimističnog i tjeskobnog perfekcionista koji uvijek traži odobravanje i teško gradi prijateljske odnose. 

"Tko će prvi"

Bilo da je riječ o kupanju ili o tome tko će prvi ući u automobil, ova fraza otvoreno izaziva natjecanje među djecom. Jedno dijete uvijek ćete staviti u nepovoljniji položaj. Natjecanje za djecu nije igra, a emocije uzrokovane pobjedom ili gubitkom su prilično snažne. Zato je prikladnije djecu odgajati učeći ih da su tim, a ne natjecatelji. Vi preuzmite ulogu trećeg igrača koji gubi.

"Prestani se ljutiti"

Kad djetetu branimo da iskaže neku emociju, pogoršavamo situaciju. Umjesto da djeci branite da se ljute ili plaču saslušajte ih, recite im da su njihovi osjećaji normalni i pomozite im da shvate stvari. 

"Volim vas jednako"

Izraz "volim vas jednako" naglašava da niti jedno dijete nema ništa posebno u sebi. Umjesto toga, bolje je pohvaliti talente svakog djeteta. Tako ćete potaknuti da se oboje osjećaju vrijednima i dragocjenima.

Pročitajte više