Ovi znakovi otkrivaju da smo odrasli s ocem koji nas je emocionalno zanemarivao

Foto: Shutterstock

EMOCIONALNO zanemarivanje od oca može imati trajne posljedice tijekom cijelog života djeteta, čak i onda kada odraste. Kako objašnjavaju psiholozi, postoji nekoliko znakova koji jasno pokazuju kako je osoba odrasla s ocem koji ju je emocionalno zanemarivao. Isto tako, naglašavaju kako te znakove u većini slučajeva možemo primijetiti tek u odrasloj dobi.

S obzirom na to da su muškarci generacijama bili obeshrabrivani da pokazuju emocije, mnogi očevi osjećaju veliku nelagodu zbog vlastitih osjećaja i osjećaja drugih. Također, budući da su naučili pokušavati sakriti svoje emocije umjesto da ih izražavaju i nose se s njima, mnogi očevi nemaju dobre emocionalne vještine, što vrlo negativno utječe na njihovu djecu.

Naime, mnoga istraživanja pokazuju kako ljudi odrasli s očevima koji su ih emocionalno zanemarivali teže održavaju partnerske odnose, imaju manjak samopouzdanja i općenito su skloniji depresiji ili anksioznosti. Znakovi koji pokazuju da smo najvjerojatnije odrasli s takvim ocem podrazumijevaju sljedeće:

  • osjećamo se neugodno kada smo sami s ocem
  • naš odnos s ocem čini se nedovoljno blizak, odnosno hladan
  • čini nam se kao da nas naš otac ne poznaje dovoljno
  • teško možemo razgovarati s ocem
  • imamo problema u komunikaciji s ocem ili se često znamo posvađati s njim bez razloga.

Pročitajte više