Ovo su najvažnije stvari koje očevi trebaju prenijeti kćerima

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI su otkrili da je osjećaj osamljenosti lakše regulirati onim djevojčicama koje imaju blizak odnos sa svojim očevima. Kako djevojčice odrastaju, njihova jaka povezanost s očevima također može utjecati na odnose s budućim partnerima.

U članku objavljenom u časopisu Institute for Family Studies, profesorica psihologije na Sveučilištu Wake Forest, Linda Nielson, napisala je: "Djevojka koja ima siguran, podržavajući i komunikativan odnos sa svojim ocem ima manju vjerojatnost tinejdžerske trudnoće i također manju vjerojatnost preranog stupanja u seksualne odnose, u svojim ranim tinejdžerskim godinama."

Sigurnost

Odnos kćeri i oca se razvija na razne i ponekad neočekivane načine, osobito ako puno vremena provode zajedno. Tatin posao je da otklanja bol poljupcem i zagrljajem, kao i da sudjeluje u postizanju i održavanju rutine pred spavanje, stoga je osjećaj uspostavljanja sigurnosti i povjerenja jedna od izuzetno važnih stvari koje tata može razviti s kćeri.

Podrška

Dobar otac prihvaća kćerino istraživanje svijeta i novih stvari na njoj svojstveni način. Ponekad to znači napraviti korak unatrag dok se ona penje po nečem novom u parku. Zadržavanje sigurne blizine, ali i oslobađajuće udaljenosti ključno je za uspjeh u ovom području.

Iskazi privrženosti

Otac koji kćeri često govori da je voli i da želi da bude sretna čini za nju više nego što može zamisliti. Privrženost ne mora uvijek biti izražena tako jasnim riječima, nego i čitanjem knjige i zagrljajima, poticanjem na jedenje više povrća i odbijanjem ponavljanih zahtjeva za dugotrajnim gledanjem TV-a.

Kćeri to možda ne shvaćaju u tim trenucima, ali sve to dolazi iz intenzivne želje da je otac usmjeri prema razvoju u najbolju verziju sebe, kako piše stranica Baby Chick.

Osjećaj da je voljena

Dr. Carol Langlois je važnost ove stavke izvrsno opisala na web stranici Psych Centrala: "Očevi imaju moć pokrenuti zdrav obrazac koji traje cijeli život. Stara izreka 'djevojke se udaju za svoje očeve' je istinita. Bez obzira na to je li odnos bio pozitivan ili negativan, mi smo ljudi i težimo onome što nam je ugodno i poznato."

Pročitajte više