Par zbog koronavirusa uspio posvojiti dijete putem videopoziva

GLOBALNA pandemija uzrokovana virusom covid-19 u vrlo kratko vrijeme uspjela je promijeniti način na koji radimo, družimo se i živimo, ali obitelj Wieck iz Columbusa u američkoj državi Ohio ništa nije moglo zaustaviti u posvajanju malenog šestomjesečnog Jamesa.

Laura i Casey Wieck čekali su dugih šest mjeseci da bi finalizirali posvajanje dječaka Jamesa kada se na samom kraju procesa pojavio koronavirus. Slijedeći upute nacionalnog stožera za zdravstvo, lokalni sud je također privremeno obustavio rad, a Wieckovi nisu imali nikakvu informaciju što će se sada dogoditi s posvajanjem.

“Uvijek razmišljaš o tome što bi moglo poći po zlu. Što ako se njegova biološka majka predomisli? Što ako nešto pođe po zlu”, objasnila je njihove osjećaje Laura u intervjuu za portal Today.

Prolazili su dani, Wieckovi su se sve više pribojavali da će nešto poći po zlu kada im se javio službenik sa suda i pitao ih jesu li suglasni da se zadnje ročište vezano uz posvajanje održi putem Zooma, popularne aplikacije za videokonferencije.

“Iz milja to nazivamo cyber sudom”, izjavio je sudac Thomas O’Diam i objasnio da se većina sudova okrenula prebacivanju na online procese dok traje kriza i da su mu Wieckovi bili treće saslušanje za posvajanje tog dana kada je donio odluku.

Pola sata prije saslušanja, na njihovu e-mail adresu stigla je poveznica kojom su se mogli spojiti na Zoom, a istu su odmah proslijedili i svim ostalim članovima obitelji koji su željeli prisustvovati ovom događaju.

Ovo posvajanje je provedeno kroz medijaciju udruge Adoption Link, a njihova misija je pomoći pri posvajanju djece iz problematičnih i financijski nesituiranih obitelji, ali tako da dijete od prvog dana zna tko su mu biološki roditelji i da do punoljetnosti barem dva puta godišnje ode k njima u posjet.

“Tako želimo osigurati da su djeca u potpunosti svjesna svog cijelog života i da sama mogu donositi odluke o tome koga žele ili ne žele vidjeti i što žele znati o svojoj biološkoj obitelji”, pojasnila je cilj udruge njezina osnivačica Naomi Ewald. Jamesova biološka majka dopustila je Lauri da bude prisutna na porodu i čak joj je dozvolila da joj dijete odmah stave u naručje. Tijekom porođaja, suprug Casey je bio u predrađaonici, no čim se James rodio, i on je ušao vidjeti svog sina.

“To je bio čaroban trenutak”, izjavio je Casey i dodao: “Od prvog trenutka on je bio naš sin.”

Wieckovi su s Jamesom iz rodilišta otišli direktno kući, no morali su pričekati sa službenom objavom dok sud ne riješi sve papire.

“Kada je konačno došao taj utorak, kao da nam je kamen pao sa srca”, rekao je Casey i dodao da će čim prođe karantena, dovesti malog Jamesa na sud da ga sudac O’Diam vidi uživo. On je pak izjavio da jedva čeka taj trenutak i da se nada da će praćenje saslušanja na ovaj način postati stalna praksa kako bi i oni članovi obitelji koji ne mogu fizički prisustvovati mogli vidjeti što se događa.

“Posvajanje je jedno od najljepših i najtoplijih iskustava kojima možete prisustvovati”, objasnio je sudac svoj stav.

Pročitajte više