Pedijatri upozoravaju da tjelesnim kažnjavanjem radite više štete nego koristi

Foto: 123RF

AMERIČKA akademija pedijatrije potvrdila je svoj prijašnji stav o tjelesnom kažnjavanju. Ostaju pri mišljenju da se ono ne smije koristiti kao metoda discipliniranja djece.

20 godina nakon objave “Smjernica za djelotvornu disciplinu”, pedijatri apeliraju na roditelje da ne kažnjavaju djecu tjelesno jer su uočili da “postoji snažna veza između djece koja se tako kažnjavaju i kasnijih štetnih ishoda”. Tako za primjer navode da djeca mlađa od 18 mjeseci imaju veći rizik od tjelesnih ozljeda, a kasnije se mogu pojaviti i psihički problemi.

“Udaranje djece po stražnjici može dovesti do sukoba između roditelja i djeteta bilo koje dobi, a vidljivi su i ishodi slični onima koji su zamijećeni kod pojedinaca koji su fizički zlostavljani kao djeca”, navode iz Američke akademije pedijatrije.

“Svrha discipline je podučiti djecu dobrom ponašanju i podupirati normalan razvoj djeteta. Učinkovita disciplina to čini bez tjelesnog kažnjavanja ili verbalnog posramljivanja”, upozorio je pedijatar dr. Robert D. Sege te dodao kakve to posljedice može imati na djecu kasnije u životu.

“Djeca koja iskuse ponovljeno tjelesno kažnjavanje imaju tendenciju razviti agresivno ponašanje, posebno u školskoj dobi, kao i povećani rizik od poremećaja psihičkog zdravlja i kognitivnih problema te depresije u adolescentskoj dobi.”

Osim što su upozorili na štetne učinke tjelesnog kažnjavanja, pedijatri su dali i alternativne prijedloge za discipliniranje mlađe i starije djece.

“Najbolji način je pružiti djeci pažnju kada rade nešto što podržavate, a ignorirati ih kada rade nešto što vam se ne sviđa”, savjet je za odgoj svih dobnih skupina djece.

Nove smjernice bit će objavljene u prosincu u časopisu Pediatrics koji izdaje Američka akademija pedijatrije.

Pročitajte više