Sindrom najstarijeg djeteta: Izazovi s kojima se susreću samo najstarije kćeri

Foto: Pexels

Iako nije priznato psihijatrijsko stanje, sindrom najstarije kćeri uobičajena je nesvjesna obiteljska uloga koju mnoge mlade djevojke nasljeđuju kada postanu najstarije dijete. Izazovi s kojima se susreće najstarija kći u obitelji mogu varirati ovisno o kulturnim, obiteljskim i individualnim čimbenicima. Ovo je pet uobičajenih izazova s kojima se susreću najstarije kćeri.

1. Pritisak da budu primjer

Pritisak da bude primjer često se očekuje od najstarije kćeri, bilo da se radi o akademskom uspjehu, ponašanju ili drugim životnim aspektima. Ovaj pritisak može stvarati stres jer ona osjeća potrebu da uvijek bude uzor mlađoj braći i sestrama, piše Times of India.

2. Preuzimanje roditeljskih odgovornosti

U nekim obiteljima najstarija kći može preuzeti ulogu "roditeljstva", što znači da se od nje očekuje da preuzme roditeljske odgovornosti poput brige o braći i sestrama, upravljanja kućanskim poslovima ili pružanja emocionalne podrške roditeljima. To dodatno opterećuje njezinu ulogu u obitelji.

3. Ograničena sloboda

Najstarija kći može se suočiti s ograničenom slobodom zbog strožih pravila i očekivanja u usporedbi s mlađom braćom i sestrama. Roditelji mogu biti oprezniji ili konzervativniji prema svom prvorođenčetu što može izazvati osjećaj sputanosti ili ograničenja.

4. Maltretiranje od strane mlađe braće i sestara

Zbog toga što su roditelji često blaži prema mlađoj djeci, starija kći može doživljavati stroži pristup. Ovaj tretman čini je osjetljivijom na eventualno maltretiranje od strane najmlađih u obitelji. Osim toga, stvara se osjećaj da je favoriziranje prisutno među mlađom braćom i sestrama.

5. Pritisak izvrsnosti u karijeri

Najstarije kćeri često se suočavaju s očekivanjima roditelja da se istaknu akademski, ostvare prestižne karijere ili ispune obiteljske obveze. To dodatno pojačava pritisak na njih da ispune ili nadmaše roditeljska očekivanja, što može biti izazovno i opterećujuće.

Pročitajte više