Pet ključnih znakova autizma kod djece, prema terapeutu

Foto: Pixabay

RODITELJI mogu sumnjati da im je dijete autistično, ali možda nisu sigurni na što točno trebaju paziti. Prema terapeutu Conoru McDonaghu, postoji pet znakova koji mogu otkriti da je dijete autistično.

Na TikToku je objavio video u kojem je, prema vlastitom iskustvu, popisao najočitije znakove autizma kod male djece u dobi od 12 do 36 mjeseci.

"Treba napomenuti da obično ne procjenjujemo djecu dok ne navrše četiri godine, tako da moje gledište dolazi od roditelja koji izvještavaju o znakovima koje su uočili kada su njihova djeca bila te dobi", istaknuo je.

Kaže da su prvi znakovi poteškoće u senzornoj obradi. Drugim riječima, autizam bi mogla imati djeca koja snažno reagiraju na glasne i iznenadne zvukove ili na materijal odjeće, na primjer.

"Još jedan simptom može biti stalno mlataranje rukama ili stalno ljuljanje naprijed-natrag", kaže.

Kao treći i najočitiji znak, McDonagh izdvaja kašnjenje u govoru.

"Očekujemo da dijete počne koristiti prve riječi otprilike s osam mjeseci, dok bi ih trebalo slagati s 24 mjeseca", tvrdi terapeut.

Ako dijete ne pokazuje veliki interes za drugu djecu, to također može biti znak da je autistično.

"Na primjer, ako se dijete ne želi igrati s drugom djecom i radije bi se igralo samo, to može signalizirati autizam. I na kraju, poteškoće u komunikaciji mogu pokazati da je dijete autistično. To se odnosi na čestu upotrebu gesti poput kimanja glavom ili odmahivanja glavom umjesto govorenja", zaključio je McDonagh.

Pročitajte više