Pet navika koje prakticiraju sretne i povezane obitelji, prema edukatorici za odgoj

Foto: Unsplash

Sretna i povezana obitelj pruža podršku i osjećaj sigurnosti svakom članu. U takvoj atmosferi ključni su ljubav i razumijevanje, a edukatorica za odgoj i dječja psihologinja Jaimie Bloch otkrila je još nekoliko važnih faktora. U nedavnoj objavi na Instagramu istaknula je pet navika koje prakticiraju sretne i povezane obitelji.

1. Jedite zajedno kad i gdje god je to moguće.

"Istraživanja pokazuju da pomaže djeci da se osjećaju povezanije sa svojom obitelji i imaju jači osjećaj pripadnosti kada postoje redoviti trenuci povezanosti. To ne mora biti isključivo večera", navodi Bloch.

2. Razgovarajte o tome kako vam je prošao dan. 

Važno je odvojiti posebno vrijeme za druženje s djecom. Edukatorica ističe: "To može biti tijekom vožnje do aktivnosti nakon škole ili dio vaše rutine prije spavanja."

3. Nađite vremena za zajedničku igru.

Bloch tvrdi da je zajednička igra vrlo važna, čak i ako traje samo 15 minuta. "Zabava s djecom odličan je znanstveno potkrijepljen trik za zbližavanje", napisala je u objavi.

4.Uključite svoju djecu u svakodnevne zadatke i dopustite im da pomognu kod kuće.

Edukatorica napominje: "Djeca vole pomagati! Možete potaknuti samopouzdanje i osjećaj samovrijednosti kod svoje djece dopuštajući im da budu neovisna i da pomažu oko kućanskih poslova."

5. Pronađite jezik ljubavi svoje djece.

Jezik ljubavi je način na koji netko pokazuje, razumije i prihvaća ljubav. Dakle, ako osoba tim "jezikom" dobiva ljubav, osjećat će se voljeno.

"Samo zato što je naš jezik ljubavi dodir, ne znači da se i naša djeca osjećaju isto. Pokušajte razmisliti o tome koji je jezik ljubavi najviše povezan s vašom djecom i pronađite nešto što možete učiniti svaki dan da im pokažete ljubav na njihovom jeziku", zaključila je Bloch.

Pročitajte više