Pet tvrdnji o bebama: Pedijatrica otkrila koje su od njih istinite, a koje lažne

Foto: Pexels

BILO da se radi o hranjenju, razvoju djeteta ili ciklusu spavanja novorođenčadi, mnogi ljudi i dalje vjeruju u mitove kojima je davno trebalo stati na kraj.

Zato je portal Mom.com nedavno razgovarao s dr. Steph Lee, pedijatricom i glasnogovornicom Američke akademije za pedijatriju (AAP), o najčešćim mitovima o bebama i o tome ima li u njima barem malo istine. S toliko dostupnih informacija ponekad je teško razlikovati što je istina, a što mit, ali uz pomoć stručnjaka malo je lakše uočiti razliku.

1. Nikada ne biste trebali buditi usnulu bebu

Prema dr. Lee, ovo je potpuna laž - čak i ako imate dovoljno sreće da dobijete dijete koje od rođenja prespava svaku noć, vrlo je važno probuditi ga na vrijeme kako biste bili sigurni da unosi dovoljno hrane.

"U prvih nekoliko tjedana beba bi trebala jesti svaka dva do tri sata, a kada napuni dva mjeseca, otprilike svaka tri do četiri sata", rekla je Lee za Mom.com.

Kada možete prestati buditi bebu? To je odluka o kojoj bi trebalo razgovarati s pedijatrom, ali AAP kaže da bi se to moglo dogoditi kada vaše dijete bude staro otprilike dva mjeseca.

2. Moguće je naviknuti novorođenče "na ruke"

Ne, ne možete razmaziti novorođenče niti ga naučiti na nošenje. Kao što Lee ističe, držanje bebe u svojoj blizini izvrsno je iskustvo povezivanja mame i bebe, posebno u prvih nekoliko tjedana dok se još upoznaju, a čuti vaš glas i gledati vaše lice pomoći će bebi da se osjeća sigurno.

3. Bebe uvijek imaju temperaturu kada im izbijaju zubi

Ovo je još jedna neistina. Štoviše, temperaturu kod male bebe nikada ne treba olako shvaćati i pripisivati zubima jer bi se moglo dogoditi nešto ozbiljnije.

"Zubi mogu uzrokovati da vaša beba bude razdražljiva, da plače i bude nervozna, ali nikada ne bi trebali uzrokovati groznicu, definiranu kao temperatura višu od 38 stupnjeva", rekla je Lee. "Ako vaša beba dobije višu temperaturu, vrijeme je za posjet pedijatru."

4. Korištenje hodalica štetno je za bebe

Na ovom popisu našla se i jedna tvrdnja koja je istinita.

"Hodalice za dojenčad mogu biti potencijalno opasne jer one omogućuju vašem dojenčetu da bude pokretnije nego što bi trebalo biti u trenutnoj fazi razvoja", rekla je te dodala: "Hodalice omogućavaju bebama da se kreću brže nego što roditelji očekuju i dosežu predmete na određenoj visini, što dovodi do ozljeda zbog pada niz stepenice ili ispadanja s hodalice."

5. Klasična glazba može bebu učiniti pametnijom

Iako ovo baš i nije istina, slušanje bilo koje vrste glazbe, kao i razgovor i pjevanje vašoj bebi, pomoći će joj da nauči jezične vještine.

Pročitajte više