Pet znakova koji otkrivaju da dijete još nije spremno za brata ili sestru

Foto: Pexels

MNOGI se roditelji često dvoume oko toga jesu li već spremni za to da imaju iduće dijete ili bi trebali još malo pričekati. Međutim, osim vlastite spremnosti, dogodi se i da preispituju spremnost prvorođenog djeteta, a stručnjaci objašnjavaju kako postoje jasni znakovi koji pokazuju da dijete još uvijek nije potpuno spremno za brata ili sestru.

Čak i ako ne planirate zbog toga odgoditi trudnoću, barem ćete moći poraditi na pripremi starijeg djeteta za promjene koje dolaze.

''Pitanje odlučivanja za još djece trebalo bi biti utemeljeno na stabilnosti i sreći trenutnog stanja stvari. Ako su svi sretni, uče i dobro komuniciraju, onda je to dobra odluka. S druge strane, ako problemi već postoje, može doći do određenih problema'', objašnjava psihijatar Alex Dimitriu.

"U idealnom slučaju trebala bi postojati stabilnost prije nego što se poduzme bilo što novo u obitelji, a to uključuje i dolazak novog člana. Ta je stabilnost ukorijenjena u zdravlju i dobrobiti vašeg djeteta, stoga je važno osigurati da su njihove emocionalne potrebe zadovoljene dok vaša obitelj raste. Promatranje njegovog ponašanja i navika u potrazi za naznakama kako se osjeća odlično je mjesto za početak.''

Prema njegovom mišljenju, ovo su znakovi koji jasno pokazuju da dijete još uvijek nije spremno za brata ili sestru:

  • još uvijek spava s vama u krevetu
  • još uvijek dojite
  • ne razumije da su male bebe ''dosadne''
  • nije naučilo provoditi vrijeme bez vaše prisutnosti
  • uporno govori da ne želi brata ili sestru.

Pročitajte više