Plakanje je i za dječake, stvara muškarce snažnih umova i sretnih srca

Foto: Unsplash

KOLIKO ste puta čuli da su suze samo za djevojčice? Mnogi još uvijek pokušavaju umiriti djecu, posebno dječake, govoreći im da "ne plaču", ali suza se nitko ne bi trebao sramiti. Naime, one nisu znak slabosti, dapače, a imaju i neke zdravstvene prednosti.

Emocionalni plač je zdrav način da se tijelo nosi sa stresom i/ili emocijama. Znanstvenici su otkrili da suze kao odgovor na neku emociju sadrže hormone stresa (jedan od njih je kortizol), prolaktin, prirodno sredstvo za ublažavanje boli (leu-enkefalin) i mangan, koji regulira raspoloženje.

Upravo zbog spoja sveg navedenog osjećate se bolje kad se dobro isplačete. Kako hormon stresa napušta tijelo, popravlja se mentalno zdravlje i osoba se bolje osjeća.

"Kad dečkima kažemo da ne plaču, prekidamo zdrav način obrade emocija. Naime, kad se hormoni stresa nakupljaju bez mogućnosti oslobađanja, kao posljedica se javljaju bijes, ljutnja i depresija. Da dječaci ne plaču, samo je jedan od spolnih stereotipa", smatra stručnjakinja za roditeljstvo Kathryn Trudeau pa pojašnjava da plakanje nije obilježje ženstvenosti.

"Naučite svoje sinove da plaču, naučite ih da obrađuju svoje emocije. Naučite svoje kćeri empatiji, da utješe dječaka koji plače i da se nikada ne rugaju dječaku (ili muškarcu) koji plače", poručila je putem svoje web stranice.

Plakanje pomaže da zacijelite

Trener za međuljudske odnose Chris Armstrong naglašava važnost plača kao dijela procesa ozdravljenja.

"Plač je izlaz koji uzrokuje manje žrtava nego izolacija, bijes ili pasivna agresija. Plač je mehanizam za trenutno oslobađanje. Suze mogu djelovati terapeutski bez obzira na to liječi li se njima dječak koji je proveo naporan dan na školskom igralištu ili muškarac nakon prekida romantične veze", smatra Armstrong.

Plakanje pomaže u prevenciji mentalnih poremećaja

Možda se čini pretjeranim, ali profesor s Harvarda William Pollack predstavio je rezultate svog istraživanja o prevenciji nasilja među mladima, a jedan od podataka koje je istaknuo jest da su bijes i prekid ljubavnih veza sve češće uzrok ADHD-a i depresije među mladim muškarcima.

Naime, Pollack tvrdi da dječake ideja da trebaju biti čvrsti i neovisni često tjera da ne pokazuju emocije, a to može dovesti do bijesa i depresije. Rješenje? Naučite svog dječaka da emocije ne gura pod tepih.

Pročitajte više