Pogreške u roditeljstvu koje su Willa Smitha učinile boljim ocem

OSIM što je jedno od najpoznatijih holivudskih lica, Will Smith (53) otac je troje djece. Međutim, njegov životni put nije bio nimalo lak. Imao je strogog oca, koji je preminuo 2016., i upravo je on bio razlog zašto je Will želio rano osnovati obitelj. Bio je odlučan učiti iz pogrešaka svog oca i svojoj djeci biti figura kakvu on sam nikada nije imao. 

Will Smith dokazuje da u roditeljstvu ne postoje unaprijed napisana pravila, nego je to putovanje korak po korak u kojem nam je dopušteno griješiti i učiti iz njih usput.

Odrastanje uz teškog i strogog oca

"Bio je moj heroj", riječi su kojima je Smith opisao svog oca. No glumac nikad nije skrivao da je njegov tata imao tešku osobnost i da nije bio uvijek divan prema njegovoj mami. Zato je svoje komplicirano djetinjstvo uspio pretvoriti u izvor snage i životnu lekciju.

"Neke od najvećih stvari u vezi sa mnom su to što je on bio moj otac. Zbog njega sam naučio kako izdržati i kako razmišljati", dodao je.

Sanjao je da postane otac i da nadoknadi vlastiti odgoj

Umjesto da zbog izazovnog djetinjstva odluči ne imati djecu, Will je otkrio: "Cijeli život želio sam biti otac. Od svoje pete godine."

Njegov životni cilj bio je rekonstruirati narušenu obiteljsku sliku koju je imao. Za njega je izgradnja obitelji bila prilika da ispravi pogreške koje je napravio njegov otac. 

Rano je počeo graditi obitelj

Will je s bivšom suprugom u dobi od 24 godine dobio sina Treya. Priznao je da je, kad ga je ugledao, pomislio: "Ne mogu to, nisam taj tip." Kasnije je s Jadom Pinkett Smith dobio sina Jadena i kćer Willow.

Jada i Will su, unatoč prenatrpanim rasporedima, uvijek pazili da budu blizu svoje djece, emocionalno i fizički. Glumica je odlučila djecu školovati kod kuće.

"To što su djeca sa mnom je veća vrijednost od sjedenja u učionici", izjavila je.

Pušta djecu da uče na vlastitim pogreškama i ne forsira ih previše

Stroga radna etika koju je naslijedio od vlastitog oca prirodno je utjecala na Willov roditeljski stil, a i njegova djeca odgajana su s perfekcionističkim načinom razmišljanja. Međutim, Will je brzo promijenio smjer kada je shvatio da je njegov stan prezahtjevan za njegovu kćer. Zato je odlučio pustiti djecu da uče na vlastitim pogreškama i sami pronađu svoj put.

Roditeljstvo je umjetnost i nema pravila

S obzirom na to da je odrastao uz najstroža pravila, a potom i postavljao visoka očekivanja vlastitoj djeci, Will je živi dokaz da naši roditelji itekako utječu na nas. Danas, nakon godina iskustva, Will je došao do zaključka da nema pravila kada je u pitanju odgoj djeteta. Smatra da je to više umjetnost nego znanost.

Pročitajte više