Posebna japanska tehnika mogla bi pomoći djeci da se oporave od traume

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

POTRES je traumatično iskustvo za sve. 

Neka djeca su potres možda prespavala, ali neku je zabrinuo pa se boje, neprestano o njemu pričaju i postavljaju pitanja. 

Potres izaziva osjećaje straha, nesigurnosti, bespomoćnosti, stoji u vodiču za roditelje Poliklinike Suvag.

Kako će dijete reagirati na potres, ovisi o dobi, temperamentu, karakteru, prijašnjim iskustvima, emocionalnoj zrelosti i samoregulaciji te koliko ih je potres osobno pogodio.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u ožujku je, nakon potresa s epicentrom u Zagrebu, izradila infografike o tome kako se suočiti s tim iskustvom. Postoje načini kako možemo pomoći sebi i djetetu, dok neke stvari odmažu.

Ako želite pomoći djetetu da prevlada traumu, grlite ga više nego inače, razgovarajte s njim, pružite mu osjećaj sigurnosti, igrajte se i potaknite ga da izrazi svoje osjećaje i emocije.

Poliklinika Suvag navodi da u japanskoj kulturi postoji posebna tehnika. Zove se Kintsugi, a znači zlatno sjedinjavanje.

Odnosi se na popravljanje polomljenih stvari tako da se komadići spoje posebnim lakom u koji je pomiješana zlatna prašina.

Tako se razbijeni predmet ponovno spaja i stavlja u funkciju. Zahvaljujući zlatu, predmet tako postaje ljepši i posebniji. Upravo zbog toga ova tehnika može biti podsjetnika da se sve u nama i oko nas može obnoviti, vratiti svoju funkciju, čak i poboljšati. 

Pročitajte više