Postoji postupak koji omogućuje sigurnu trudnoću i uz prisutnost HIV-a

Foto: Pexels

LIJEČNIK za plodnost Bradford Kolb za CNN kaže da trudnoća može biti sigurna za HIV pozitivne osobe te naglašava kako je medicina otkrila poseban postupak oplodnje kojim se mogu izolirati svi negativni učinci za dijete.

''Kroz godine medicina napreduje, pa tako danas postoji postupak kojim se izoliraju svi negativni i loši 'sastojci' iz spermija kako bi majku (ili surogat-majku) i dijete zaštitili od prenošenja HIV-a", kaže Kolb. "U istraživanjima smo imali preko 300 trudnica i nismo imali ni jedan slučaj prijenosa virusa ni na (surogat) majku ni na dijete."

Doktor Kolb objašnjava kako je moguće izolirati spermij od HIV-a jer se sam virus ne nalazi u spermiju, nego u bijelim krvnim stanicama i tekućini koja je unutar reproduktivnih organa te se prirodno izbacuje sa sjemenom.

"Također, mora postojati određena količina virusa kako bi se on mogao prenijeti, odnosno da bi bio dovoljno jak da se preslika na drugo tijelo. Znanost pokazuje da u ejakulatu prisutnost virusa često nije dovoljna da bi se zalijepio na jajnu stanicu, a onda i na sam zametak."

Bradford Kolb naglašava da, dok god se parovi koji su zaraženi HIV-om podvrgnu ovakvom postupku izoliranja virusa od ejakulata, ne postoji mogućnost prijenosa HIV-a na majku ni na dijete te će, uz određene mjere tijekom trudnoće, sama trudnoća biti vrlo sigurna, bez rizika od zaraze.

Svakako, zaključuje doktor Kolb, osobe zaražene HIV-om uz određene svakodnevne terapije ne mogu virus prenijeti ni tijekom intimnog odnosa na partnera, a samim time ni na dijete.

Pročitajte više