Pretilost u djetinjstvu kod djevojčica može kasnije rezultirati ozbiljnim poremećajem

Foto: Shutterstock

DJEČJA pretilost rastući je problem, kako u Hrvatskoj, tako i u većem dijelu razvijenog svijeta. Promjene navika, više kretanja i manje provođenja vremena pred ekranima, kao i zdrava i uravnotežena prehrana i pravilan odnos prema hrani - ključni su u pristupanju ovoj pojavi.

Uz razne zdravstvene probleme koje može izazvati, znanstvenici su otkrili jedan specifičan za djevojčice

Naime, one žene koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu u djetinjstvu imaju veću šansu da razviju predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD), najgori oblik PMS-a koji može spriječiti žene da žive normalnim životom, uzrokujući promjene raspoloženja, tjeskobu, nadutost, glavobolje i nedostatak libida u tjednima prije menstruacije.

Pretile djevojčice imaju veću vjerojatnost da dobiju prvu menstruaciju u mlađoj dobi, što je u prošlosti bilo povezano s PMDD-om, rekli su istraživači. PMDD pogađa oko 800.000 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu sprječavajući ih u svakodnevnim zadacima, uključujući odlazak na posao. Do 30 posto svih žena ima blaži PMS, koji uzrokuje slične, ali manje teške simptome.

Studija koju su vodili stručnjaci s Instituta Karolinska u Stockholmu objavljena je u časopisu JAMA Network Open.

Autori su u studiji zaključili: "Pretilost u djetinjstvu je alarmantna javnozdravstvena kriza koja ima dubok učinak na tjelesno i psihosocijalno blagostanje. Nalazi ove studije sugeriraju da je pretilost u djetinjstvu povezana s većim rizikom od PMDD-a i većim opterećenjem predmenstrualnih simptoma u mlađoj odrasloj dobi."

Pročitajte više