Previše odraslih je neodgovorno. Evo kako naučiti djecu da budu bolja

Foto: Pexels

Živimo u vremenu kada se čini da mnogima nedostaje odgovornosti. Na svakodnevnoj razini mnoge odrasle osobe ne shvaćaju posljedice svojih postupaka i odbijaju priznati kada su pogriješile. Naša djeca to gledaju. Možda je sada više nego ikad vrijeme da se roditelji usredotoče na učenje djece odgovornosti, piše HuffPost.

"Odgovornost je način preuzimanja posljedica za radnje za koje ste zaduženi. Učeći djecu osobnoj odgovornosti, učite ih da se pogreške događaju, a kada se te pogreške dogode, važno je naučiti kako ih popraviti ili iz njih rasti", rekla je terapeutkinja Priya Tahim.

Tahim naglašava da odgovornost pomaže u usađivanju moralnih vrijednosti te omogućuje djeci da vide kako je u redu griješiti.

Kako roditelji mogu stvoriti kulturu odgovornosti u svojim domovima? Evo nekoliko savjeta.

Počnite s malim stvarima

Psihologinja Sheryl Ziegler savjetuje roditeljima da počnu učiti djecu odgovornosti u najranijoj dobi.

"Recite djetetu da se možete igrati, ali kad završite, morate sve spremiti", predlaže.

Iako će roditeljima možda biti lakše spremiti igračke, Ziegler napominje da je važno da djeca sudjeluju u tome. Tako se grade temelji odgovornosti.

Dajte djeci više odgovornosti

Kako djeca rastu, treba im dati više stvari za koje moraju biti odgovorni. Primjerice, maloj djeci možete zadati da navečer spreme igračke na mjesto. Starija djeca mogu ujutro složiti krevet ili staviti prljavu odjeću u košaru.

Naučite djecu posljedicama

Odgovornost znači donošenje odluka, ali i prihvaćanje svih posljedica koje one donose.

"Predlažem da se ne svađate s djetetom oko zimske jakne. Savjetujte mu da je odjene jer je vani hladno, a kasnije, kada se počne žaliti na hladnoću, pojasnite mu da se mora pomiriti s nelagodom koja proizlazi iz njegovog izbora da nosi tanju jaknu", izjavila je dječja psihologinja Amanda Gummer.

"Ako dijete ne želi ručati, nemojte se svađati. Dajte mu do znanja da nema ništa drugo do večere. Ako bude gladno, morat će se samo nositi s tim osjećajem", dodala je.

Reagirajte pohvalama

Roditelji obično primjećuju kada djeca u nečemu pogriješe, ali zaborave hvaliti dijete koje sve radi kako treba. Osim verbalne pohvale, koristite zlatne zvjezdice za dobro ponašanje i obavljanje kućanskih poslova ili tablice nagrađivanja za dobivanje nagrada. Važno je samo na neki način priznati njihovu odgovornost, čak i sitnicama.

Modelirajte odgovornost

"Vjerujem da je primarni način na koji roditelji mogu učiti svoju djecu odgovornosti svaki dan modeliranje takvog ponašanja", istaknula je Graham.

Preporučila je roditeljima da daju primjer djeci preuzimanjem odgovornosti za vlastite postupke jer na kraju dana djeca rade ono što vide.

Pokažite dosljednost

Podučite dijete da slijedi rutinu. Mora naučiti ustati, oprati zube, spremiti krevet, otuširati se... 

"Kao odrasli, znamo da nepranje zubi ili netuširanje može imati ne samo fizičke već i društvene posljedice. Dakle, ako učite svoje dijete da slijedi rutinu, a ono to ne čini, na roditeljima je da isprave taj postupak. U mnogim slučajevima roditelji često postavljaju pravila, ali ne primjenjuju posljedice. Takvo ponašanje promiče neodgovornost učeći djecu da je njihovo ponašanje prihvatljivo i da ne moraju prihvatiti odgovornost", tvrdi Tahim.

Razgovarajte o osjećajima

Poučavanje djeteta odgovornosti također mu može pomoći da nauči kako obraditi svoje osjećaje na odgovarajući način. Biti odgovoran uključuje učenje preuzimanja kontrole nad svojim emocijama i njihovo zdravo obrađivanje.

Budite otvorenog uma

Imajte na umu da će djeca uvijek griješiti. Pomozite djetetu da preuzima odgovornost samo za one stvari koje su pod njegovom kontrolom, ali ne i za ono na što ne može utjecati.

"Dijete se može osjećati odgovornim za osjećaje svojih roditelja, stoga je važno postaviti zdrave granice oko toga. Uglavnom ćete to postići tako što ćete kao roditelji jasno dati do znanja da vaše dijete ne može izgubiti vašu ljubav, a također modeliranjem i objašnjavanjem da kada su mama ili tata uznemireni, to nikada nije zbog njih", naglasio je psihoterapeut Noel McDermott.

Promičite djetetovu neovisnost

Promicanje neovisnosti osnažuje djecu da preuzmu odgovornost nad svojim uspjesima i neuspjesima. Drugim riječima, to smanjuje mogućnost da djeca okrivljuju druge za stvari koje pođu po zlu. Ukratko, odgovornost gradi otpornost.

Pročitajte više