Manje poznata karakteristika narcisoidnih majki, prema terapeutu

Foto: Shutterstock

Narcisoidni roditelji često usmjeravaju pažnju na vlastite potrebe i želje, zanemarujući potrebe svoje djece. Ipak, ponekad možda nije lako prepoznati narcise, osobito ako su u pitanju naši skrbnici. Stoga je terapeut Micah Stephens podijelio manje poznati znak koji otkriva narcisoidnu majku.

"Slabije poznat znak toksične ili narcisoidne majke jest da ona često zahtijeva emocionalnu pažnju, podršku ili potvrdu od drugih ljudi kako bi zadovoljila svoje emocionalne potrebe, te njezina sreća ovisi o vama", rekao je Stephens u nedavnoj objavi na Instagramu. 

Objašnjava da to može značiti da od djece očekuje ili zahtijeva puno vremena i pažnje.

"Zove vas vrlo često i ne razmišlja o vašem vremenu i vašim prioritetima. Vrijeme s vama provodi konstantno pričajući o sebi i svojim problemima te se uzrujava ili uvrijedi ako odmah ne odgovarate na njezine pozive ili poruke", dodao je.

Iako se ovo može činiti manje štetnim od pretjeranog kritiziranja ili kontroliranja, svejedno utječe na mentalno zdravlje. "To će uzrokovati da se osjećate emocionalno i fizički iscrpljeno, da se osjećate krivima i stalno pod stresom", navodi terapeut. Osim toga, zbog toga možemo zanemariti druge važne stvari u svom životu, kao što su supružnik, djeca, posao ili mentalno zdravlje.

"Znati kako postaviti granice na pravi način i nositi se s protivljenjem ključno je za oporavak od života s ovakvom majkom", zaključio je Stephens.

Pročitajte više