Primjenjujući stroge kazne, gubite legitimitet u dječjim očima

Foto: 123RF

KAKO djeca prelaze u tinejdžerske godine, sve više analiziraju nametnuta pravila i poštuju ona za koja misle da su legitimna. Jedan od najperspektivnijih načina za jačanje legitimnosti roditelja je pošteno postupanje s djecom. 

Pravedna proceduralna praksa

Roditelji često kažnjavanjem pokušavaju natjerati svoju djecu da se pridržavaju pravila, ali u jednom istraživanju roditeljska praksa "proceduralne pravde" predviđala je poslušnost snažnije od prakse kažnjavanja. Pravedna proceduralna praksa uključuje dopuštanje djeci da iznesu svoju stranu priče, objašnjavanje zašto ih se ukorava i s njima se razgovara ljubazno i uviđavno. 

Tijek istraživanja

Studija je analizirala skupinu od 697 brazilske djece od 11, 12 i 13 godina tijekom tri godine. Disciplinske prakse bile su podijeljene na konstruktivne prakse (npr. uklanjanje privilegija, usmeni ukor, zabrana izlazaka) i grube prakse (npr. prijetnje, fizičko kažnjavanje, vikanje).

Grube prakse zapravo su povećale neposlušnost, vjerojatno zato što su umanjile percipirani roditeljski legitimitet. Drugim riječima, kada su roditelji oštro kažnjavali svoju djecu, umjesto da promiču poslušnost, izgledali su manje vjerodostojno.

Pitanja sigurnosti i morala

Utvrđeno je da s razvojem djeca razlikuju domene nad kojima roditelji imaju autoritet i daju više legitimiteta pitanjima sigurnosti i morala nego pitanjima konvencije ili osobnih preferencija. U istraživanju je djeci predstavljeno 10 uobičajenih kućanskih pravila i pitalo ih se jesu li im ta pravila prihvatljiva.

Pravila s najvećim legitimitetom kroz sve tri godine bila su upotreba droga i govorenje istine. Pravila koja su im imala najmanji legitimitet bila su upotreba medija, policijski sat, domaće zadaće i izlasci. 

Stoga su se djeca više pridržavala pravila prema kojima su smatrala da njihovi roditelji imaju legitimitet. Studija je također postavljala pitanje o "globalnom legitimitetu" roditelja, drugim riječima, misle li mladi da njihovi roditelji imaju pravo donositi pravila i vjeruju li roditeljima da donose ispravne odluke. 

Ocjene mladih o globalnom legitimitetu također su snažno predvidjele njihovu poslušnost. Dakle, ako vaše dijete misli da ste pošteni, sigurnije je da će vas poslušati jer vas vidi kao legitimni autoritet.

Međutim, oštre disciplinske strategije mogu imati negativne posljedice iz istih razloga. Umjesto da izazovu zdravi strah, one mogu nenamjerno potkopati roditeljski legitimitet. Na temelju ove studije, roditelji bi trebali:

  • Izbjegavati oštru disciplinu jer se djeca dugoročno mogu početi odupirati
  • Naglasiti proceduralnu pravdu (saslušajte perspektivu mladih, budite pristojni, pružite objašnjenje)
  • Držati se pitanja morala i sigurnosti

Pročitajte više