Psiholog naveo tri koraka za pomoć djeci da se nose s razvodom roditelja

Foto: Shutterstock

RAZVOD je vjerojatno jedna od najtežih stvari koju osoba može doživjeti, koliko iz pozicije roditelja toliko i iz pozicije djeteta. Ako planirate odvojen život od partnera ili razvod, postoje neke bitne stvari koje možete učiniti kako biste svojoj djeci donekle olakšali taj proces.

Dječji psiholog Vincent Papaleo razgovarao je s Maggie Dent u posljednjoj epizodi njezina podcasta Ask Me Anything o utjecaju razvoda na djecu i stvarima koje je naučio tijekom svoje karijere, koje mogu pomoći ljudima da prođu kroz razvod braka i iskomuniciraju ga kvalitetno s djecom.

"Devetogodišnja djevojčica mi je rekla: ‘Moji mama i tata ne shvaćaju. Ja sam pola moja mama i pola tata i kada se svađaju, čini mi se da su dvije polovice mene u sukobu i ne mogu se osjećati potpunom'", ispričao je Papaleo.

"Ogromna težina te izjave oduzima dah. I toliko je istinito. Podijelio sam tu anegdotu s toliko mladih ljudi s kojima sam razgovarao i oni kažu: 'To je ono što osjećam, kao da je moja ličnost slomljena i podijeljena.' A to je ono što želimo izbjeći", kaže Papaleo.

Ograničavanje razine sukoba između roditelja i izloženosti djece tom sukobu

Postoje tri ključne točke koje je Papaleo prepoznao kao uobičajene probleme zbog kojih djeca pate dok proživljavaju razvod svojih roditelja.

Prvo, djeca ne žele slušati priču svojih roditelja, kako kaže Papaleo. Drugo, ne žele biti glasnici među roditeljima, prenositi poruke ni biti odgovorni za njihovu međusobnu komunikaciju. I za kraj, djeca ne žele čuti svoje roditelje kako govore loše stvari jedno o drugom, kao što to ne žele čuti ni od treće osobe.

"Velik broj djece s kojom razgovaram kažu da ih roditelji stalno miješaju u svoje rasprave, stalno im prepričavaju svoje strane priče, govore negativno i loše jedno o drugome", objasnio je.

"Za djecu to stvara napetost. Roditeljski posao je zaštititi djecu u ovom svijetu, a jedna od najboljih kvaliteta odgovornog roditelja je sposobnost da razmišlja o potrebama svog djeteta uz održavanje korektnog odnosa s drugim roditeljem", objasnio je Papaleo.

"Donosite odluke gledajući na situaciju očima svoje djece - učinite ono što je najbolje za njih", kaže.

Za mnoge ljude razgovor s djecom o razvodu predstavlja nevjerojatno tešku zadaću. No Papaleo je ponudio nekoliko savjeta po tom pitanju. "Odabrati prave riječi može se činiti iznimno teškom zadaćom", rekao je. "Ovisno o dobi djece, moje je zapažanje da je bolje izgovoriti manje riječi nego pretjerati.

Nemojte davati komplicirana, detaljna, dugačka objašnjenja o razlozima razvoda - radije ponudite činjenice: 'Mama i tata imaju neke poteškoće, nismo uspjeli to riješiti, odlučili smo da više nećemo živjeti zajedno i rastavit ćemo se.' Čvrsto, izravno i konkretno", savjetovao je.

Za početak budite tako kratki i jasni. Objašnjenja o tome kako ih volite i kako će sve bili u redu ostavite za kasnije, da se ne biste izgubili u narativu. Važno je djetetu pružiti nedvosmislenu poruku, a kad je procesuira, odraditi i vrlo važan razgovor o osjećajima roditelja prema djetetu i o očekivanjima za budućnost, kako objašnjava Papaleo.

Pročitajte više